Wall Street PORASTAO treći dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cene deonica porasle treći dan zaredom, dok ulagači čekaju rezultate izbora za Kongres i izveštaj o inflaciji u SAD-u. Dow Jones ojačao je 1,02 posto, na 33.160 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,56 posto, na 3.828 bodova, a Nasdaq indeks 0,49 posto, na 10.616 bodova.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih 10 zabeležilo je rast, a najviše rudarski, 1,7 posto, i tehnološki, 0,9 posto.

U fokusu ulagača su međuizbori za Kongres, no konačni rezultati mogli bi biti poznati tek za nekoliko dana.

Ankete pokazuju da bi republikanci mogli osvojiti većinu u Zastupničkom domu, ali i u Senatu.

Kontrola nad samo jednim domom Kongresa dala bi republikancima moć da zaustave zakonodavni program predsednika Joe Bidena, što bi u nekim segmentima odgovaralo tržištu kapitala.

„Uopšteno finansijska tržišta vole podeljenu administraciju jer bi promene bile vrlo spore”, kaže Terry Sandven, strateg u kompaniji U.S. Bank Wealth Management.

Pobeda demokrata izazvala bi bojazni o dodatnoj regulaciji tehnološkog sektora, povećanju poreza i povećanoj proračunskoj potrošnji, što bi moglo dodatno ojačati inflacijske pritiske, kažu neki analitičari.

Rast tržišta treći dan zaredom zahvaljuje se i nadi ulagača da će američka centralna banka banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Nakon što je prošle nededlje Fed već četvrtu sednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari su podeljeni oko toga hoće li Fed u decembru kamate ponovno povećati za 0,75 ili blažih 0,50 postotnih bodova.

Zbog toga se nestrpljivo očekuje izveštaj o inflaciji u SAD-u u oktobru, koje će biti objavljeno u četvrtak i koje bi moglo pokazati ima li prostora za usporavanje tempa povećanja kamata.

Analitičari očekuju blago popuštanje inflacijskih pritisaka.

I na evropskim su berzama cene deonica juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 posto, na 7.306 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,15 posto, na 13.688 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 6.441 bod.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com