WALMART JE NAJVEĆA SVETSKA KOMPANIJA PO PRIHODIMA Pogledajte ko je još u top 10

Walmart je najveća svetska kompanija po prihodima devetu godinu zaredom, a 17. put otkako je časopis Fortune 1995. godine počeo da rangira kompanije po veličini ovog parametra.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Walmart

Foto: AP/ Matt Rourke / Tanjug/AP

Walmart

Fortune je u sredu objavio svoju godišnju listu Fortune Global 500, lestvicu najvećih i najprofitabilnijih svetskih korporacija. Saudi Aramko, šesta najveća kompanija na svetu po prihodima, sada je najprofitabilnija kompanija na svetu sa 105 milijardi dolara zarade, prema Fortuneu.

Možda vas zanima

U 2021. godini preduzeća svih veličina suočila su se s padom prihoda zbog finansijske problema izazvanih pandemijom COVID-19. Ove godine suočavaju se s novim izazovima, uključujući inflaciju, preteći strah od recesije i rusku agresiju na Ukrajinu.

“Oporavak od najgorih dubina pandemije stvorio je veliki vetar u leđa za prihode najvećih svetskih kompanija”, rekao je urednik lista Fortune, Skot Dekarlo u izjavi.

“Ukupna prodaja i dobit dostigli su rekordne nivoe u fiskalnoj godini 2021. za Fortune Global 500”, dodao je.

Glavna urednica časopisa Fortune Alison Šontel takođe je upozorila na izazove koji predstoje pred kompanijama dok globalna ekonomija usporava.

Walmart

Foto: AP/ Jae C. Hong / Tanjug/AP

Walmart

“Za preduzeća svih veličina sledi test preživljavanja i napredovanja u teškim uslovima poput ovih, posebno ako – ili kada – nastupi recesija nepoznate dužine i dubine”, rekla je.

Walmart, najveći trgovački lanac u SAD-u, zabeležio je pad deonica prošlog meseca nakon što je kompanija rekla ulagačima da očekuju nižu dobit do kraja 2022. jer visoka inflacija ograničava potrošače da troše na diskrecione artikle, poput nameštaja i elektronike.

Kina pokazuje “korporativne mišiće”

Kina, uključujući Hong Kong, imala je 136 kompanija na Fortuneovoj listi najvećih kompanija – najviše od svih zemalja. SAD je zauzeo drugo mesto sa 124, dok je Japan treći sa 47.

I po prvi put u istoriji lestvice, ukupni prihod uvrštenih kompanija sa sedištem u zemljama kineskog govornog područja nadmašio je prihod američkih kompanija na listi.

Ukupni kombinovani prihodi kompanija s liste Fortune 500 porasli su 19 odsto u odnosu na prošlu godinu na 37,8 triliona dolara — što je ekvivalent više od jedne trećine globalnog BDP-a. Kumulativni profit porastao je za 88 odsto u odnosu na prošlu godinu, dostignuvši rekordnih 3,1 trilion dolara. Navedene kompanije imaju ukupno gotovo 70 miliona zaposlenih širom sveta.

Div e-trgovine Amazon zauzeo je 2. mesto na listi, dok je kineska državna električna kompanija State Grid osvojila treće mesto. Tehnološka kompanija Epl zauzela je 7. mesto, a lanac apoteka CVS Health 10. mjesto. CVS Health bila je jedina korporacija u prvih 10 sa ženskom izvršnom direktoricom, Karen Linč.

Walmart

Foto: EPA/MIKE NELSON / EPA;

Walmart

Evo 10 najboljih kompanija na ovogodišnjoj lestvici Fortune 500 po prihodu:

  1. Walmart (SAD)
  2. Amazon (SAD)
  3. State Grid (Kina)
  4. China National Petroleum (Kina)
  5. Sinopec Group (Kina)
  6. Saudi Aramco (Saudijska Arabija)
  7. Apple (SAD)
  8. Volkswagen (Njemačka)
  9. China State Construction Engineering (Kina)
  10. CVS Health (SAD)
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com