Za dan se prijavilo 100.000 penzionera: Do kartice za popuste u tri koraka, ali to nije sve što treba da znate

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija u prvom danu, za penzionerske kartice se prijavilo 100.000 penzionera. Pravo na ovu vrstu državne pomoći ima svih 1,7 miliona penzionera, kao i pojedine ugrožene grupe. Dobijanjem ove kartice penzioneri i druga ugrožena lica sleduju brojne pogodnosti i popusti.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Danas je i PIO Fond uputio javni poziv preduzećima, tj. privatnim i javnim pravnim licima, kao i preduzetnicima da omoguće pogodnosti korisnicima ovih kartica, kao i da se ukuljuče i svojim aktivnostima doprinesu funkcionalnosti, stoji na sajtu PIO.

Blic preporučuje

Podsetimo, prijava je počela juče 15. marta, a primena ovih kartica počinje od 1. oktobra. Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i pojedine ugrožene grupe. U novom pravilniku navodi se da će moći da je koriste korisnici penzije, ali i korisnici mnogih drugih grupa:

  • novčane naknade za pomoć i negu drugog lica,
  • novčane naknade za telesno oštećenje,
  • privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti,
  • korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju,
  • invalidna deca
.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

.

Poeni, pogodnosti…

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti.

Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica.

Fond će i na svom sajtu i odeljku za Penzionerske kartice objaviti spisak davalaca pogodnosti.

U ponoć je počela prijava za penzionerske kartice, sa kojima će naši stariji građani moći da dobiju popuste na mnogim mestima. Pravo na ovu vrstu državne pomoći imaće svih 1,7 miliona penzionera, ali i pojedine ugrožene grupe.

Kako je ranije bilo najavljeno, korišćenjem kartica penzioneri će imati brojne benefite, kao i popuste kada je u pitanju kupovina u radnjama i plaćanje računa, prve podele kartica mogu se očekivati već tokom leta.

Prijava u samo 3 klika

Prijava se podnosi putem linka zpk.trezor.gov.rs. i praktično vas tri koraka dele od prijave. Takođe postoji i mogućnost provere ukoliko niste sigurni i da li je vašu prijavu sistem prepoznao i kao validnu.

Penzionerske kartice

Foto: trezor.gov.rs / screenshot

Penzionerske kartice

Nakon ulaska na sajt pojavljuju se dva obrasca. Prvi je opcija “Podnošenja prijava, a drugi “Provera statusa prijave”. Nakon klika na opciju “Podnošenje prijave” treba uneti lične podatke. Od podataka je potrebno upisati JMBG, broj telefona ili mejl adresu.

.

Foto: trezor.gov.rs / screenshot

.

Nakon toga treba kliknuti na “Podnesi prijavu” i vaša prijava će biti zabeležena.

Evo kako da izračunate kolika će vam biti penzija.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com