Za dodatnu penziju uplaćuje 9,5 odsto radnika u Srbiji

Na kraju drugog tromesečja ove godine u dobrovoljne penzijske fondove je uplaćivalo 214.040 ljudi.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/pressmaster

Ilustracija: Depositphotos/pressmaster

Tako učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju zaposlenih iznosi 9,5 odsto, pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o sektoru dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji za drugi ovogodišnji kvartal.

Neto imovina fondova na kraju drugog tromesečja je iznosila 47,8 milijardi dinara i bila je niža za 2,2 odsto nego na kraju prethodnog tromesečja.

Ukupne uplate u drugom kvartalu su iznosile 943,86 miliona dinara, a članovi su povukli 947,97 miliona dinara.

Struktura ulaganja imovine fondova u ovom periodu se nije znatnije promenila u odnosu na prethodni, pa su najveći udeo imale državne obveznice, koje su činile 75,3 odsto ukupne imovine.

Sredstva na kastodi računima i proceni depoziti banaka činili su 9,2 odsto a akcije 15,1 procenat.

Nije se promenila ni struktura korisnika po polu i iznosu njihovih sredstava jer su većinu činili muškarci, koji u ukupnom broju korisnika učestvuju sa 57,1 odsto.

Prosečna starost korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju drugog tromesečja je iznosila oko 47 godina, a najviše je bilo korisnika između 40 i 60 godina, oko 62 procenta.

Od ukupnih uplata 38,4 odsto su činile individualne uplate, a 33,6 odsto uplate poslodavaca koji kao obveznici svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, dok se 28 odsto odnosilo na uplate preko penzijskih planova.

Ukupan iznos uplata u dobrovoljne penzijske fondove u drugom kvartalu je iznosio 0,94 milijarde dinara, navode iz NBS.

Dodaju da, iako najveći broj uplata realizuju poslodavci, koji plaćaju za svoje zaposlene, primetan je i rast individualnih uplata doprinosa, izuzev tokom poslednja dva tromesečja ove godine, kada su smanjene individualne uplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com