ZA UŠTEDU KILOVATA RAČUN MANJI I DO 30 ODSTO Vlada Srbije danas zvanično usvojila popuste za domaćinstva koja smanje potrošnju struje

Vlada Srbije usvojila je danas zaključak da domaćinstva koja budu uštedela struju u odnosu na isti mesec prošle godine više od pet do 20 odsto dobiju popust 15 odsto, saznaje Tanjug.

Piše: Tanjug

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Ako ušteda kilovata bude veća od 20 do 30 odsto, građanima će biti umanjen račun 20 odsto, a ako je ušteda veća od 30 odsto popust će biti 30 odsto.

Blic preporučuje

To će važiti u periodu od oktobra do kraja marta 2023. godine.

Ne obračunava se popust kupcima koji nemaju potrošnju u obračunskom periodu, na primer vikendicama i slično.

Uvezli struje za 1,5 milijardi evra

Od kraja prošle godine Srbija je, podsetimo, potrošila oko 1,5 milijardi evra na uvoz struje. Samo pre neko veče uvezli smo struje za 1,3 miliona evra. Više puta smo zvanično čuli i da restrikcija neće biti, ali ono što je sigurno jeste da će se morati štedeti – plan je da se uštedi oko 15 odsto ukupne potrošnje.

Većina evropskih zemalja, inače, u ozbiljnom je strahu od nestašice struje, mnogi prave i planove za restrikcije, i posmatrajući situaciju u okruženju za Srbiju se može reći da se još dobro drži. Struja je od septembra poskupela za 6,5 odsto i nova poskupljenja nisu planirana do kraja godine.

Suština je smanjiti potrebu za uvozom struje i ogromne izdatke. Koliki je ceh u pitanju najbolje govori podatak da građani struju plaćaju po ceni od 41 evro po megavat satu, a da nas struja iz uvoza košta i više od 700 evra!

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com