Zarađuju novac ako idu biciklom na posao, evo i kako: U Holandiji dobiju i do 450 evra

Biznis Moj novčanik

Kako u evropskim zemljama ljudi zarađuju novac ako biciklom idu na posao

Odlazak na posao za mnoge znači biti zarobljen za volanom automobila u saobraćajnoj gužvi ili guranje i gužva u javnom prevozu. Međutim, širom Evrope je sve više onih koji automobil ili javni prevoz menjaju za bicikl. Koristi od korišćenja bicikla su višestruke – štedi se novac, bolje je za zdravlje i čuva se životna sredina.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

Prema jednom istraživanju, oni koji biciklom idu na posao imaju 45 odsto manji rizik od raka i 46 odsto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti. Sve je više gradova Starog kontinenta koji imaju podsticaje za korišćenje bicikala za dolazak na posao.

Blic preporučuje

Holandija

Stanovnici Holandije u proseku dnevno biciklom prelaze 2,6 kilometra. Kada bi ovo bio slučaj u celom svetu, prema jednom istraživanju, godišnja globalna emisija ugljenika bi bila manja za 686 miliona tona.

Za bicikliste u Holandiji postoji podsticaj u obliku naknade za kilometražu. Naime, kompanije od 2006. godine zaposlenima daju 0,19 evra po pređenom kilometru. Tako radnik koji tokom pet radnih dana dnevno biciklom pređe 10 kilometara godišnje može zaraditi dodatnih 450 evra.

Belgija

Sličan podsticaj postoji u Belgiji, u kojoj je moguće dobiti 0,24 evra po kilometru. Kako navodi Briselski Tajms, svaki peti zaposlen malih i srednjih preduzeća je u prvoj polovini 2022. dobio ovu naknadu.

Foto: Stephanie Lecocq / EPA;

Francuska

Francuski radnici mogu dobiti 0,25 evra po kilometru na putu od kuće do posla, s tim da godišnji maksimum po ovoj vrsti podsticaja iznosi 200 evra. U pilot fazu je bilo uključeno 18 kompanija koje su davale ovu vrstu podsticaja te je tom prilikom utvrđeno da se broj aktivnih biciklista povećao za čak 50 odsto.

Italija

Podsticaji u Italiji se razlikuju od grada do grada. Firenca će jednogodišnji program podsticaja početi da primenjuje 3. juna. Tako, svi stanovnici Firence koji se nakon uvođenja podsticaja odluče da na posao idu biciklom, a ne automobilom, mogu dobiti po 0,20 evra po kilometru pređenom unutar grada, s tim da mesečni maksimum po ovoj vrsti podsticaja iznosi 30 evra. Oni koji već koriste bicikl kao prevozno sredstvo do posla mogu dobiti 0,15 evra po kilometru.

Da bi se novac dobio, potrebno je koristiti mobilnu aplikaciju. Korišćenjem ove aplikacije moguće je od firentinske vlasti dobiti i bonus od 100 evra za najviše sakupljenih bodova. Ti bodovi se dobijaju za kilometražu, kao i za učešće u različitim događajima i anketama.

U Bariju radnici koji biciklom idu na posao dobijaju 0,25 evra po kilometru, s tim da mesečni maksimum iznosi 25 evra. Osim toga, italijanska vlada daje i vaučere za kupovinu novog bicikla.

Velika Britanija i Luksemburg

Pojedine države ne daju podsticaje po pređenom kilometru, već za kupovinu bicikla. Svaki radnik u Luksemburgu može uštedjeti do 300 evra poreza ukoliko kupi novi bicikl koji će koristiti za dolazak na posao.

Foto: Twitter / Cycling Science / screenshot

U Velikoj Britaniji, zaposleni u kompanijama koja su se prijavila za zvaničnu šemu “Biciklom do posla” mogu kupiti bicikl preko svog poslodavca i mogu dobiti poresku olakšicu do 32 odsto.

Kako izgleda budućnost

Države širom Evrope takođe planiraju uvođenje podsticaja za korišćenje bicikla. Tako španska vlada planira primeniti program “Biciklom na posao”, kojim će se radnicima plaćati dolazak na posao biciklom, prenosi Euronjuz.

Saobraćajni sektor čini četvrtinu globalnih emisija gasova staklene bašte vezanih za gorivo, a polovina dolazi iz privatnih vozila, uključujući putničke automobile i kamione.

(Izvor: Euronews)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com