Zbog klimatskih promena cene kafe nastaviće da rastu …

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice, ocenio je danas predsednik odbora direktora italijanske kompanije „Lavaca” Đuzepe Lavaca.

„Cene kafe neće pasti, ostaće veoma visoke. Lanac snabdevanja kafom je pod ozbiljnim pritiskom”, rekao je on za „Fajnenšel tajms”.

Cena kafe na policama britanskih supermarketa porasla je za oko 15 odsto od 2023.

Kompanije za prženje kafe bile su prinuđene da podignu cene i smanje marže kako su rasli troškovi sirovina, rekao je Lavaca, pripisujući pad nestašici ponude koja je rezultat klimatskih promena.

Cena fjučersa za sortu „arabika” premašile su 2,4 dolara po funti (0,45 kg) i približile se dvogodišnjem maksimumu od 2,5 dolara po funti zabeleženom u aprilu, javio je „Trejding ekonomiks”.

To je, između ostalog, posledica smanjenja snabdevanja iz Vijetnama zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

U prvoj polovini godine izvoz kafe iz Vijetnama opao je za 10,6 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine – na 902.000 tona, prema podacima državnog zavoda za statistiku.

Globalne cene kafe su značajno porasle u drugom tromesečju zbog ekstremnih vrućina u ključnim regionima u Aziji. Kvote fjučersa za sortu “robusta” u Londonu do kraja juna porasle su za 18,1 odsto u odnosu na kraj marta, a fjučersa za “arabiku” – za 20,6 odsto, prenosi RT Balkan.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com