Ziđin obeležava 120 godina rudarstva u Boru i Dan rudara Srbije

Građani Bora i susednih gradova imaće priliku da uživaju u bogatom programu koji su za njih pripremile dve kompanije i Uprava grada, a najistaknutijim pojedincima i institucijama, koji su svojim zaslugama doprineli razvoju rudnika, biće dodeljene nagrade “Inženjer Šistek”, saopštili su iz kompanije Ziđin.

rudar, borskog, rudnika, zidjin

Na svečanosti, koja će povodom Dana rudara Srbije danas biti održana u hotelu “Jezero” na Borskom jezeru, Šistekova nagrada za 2022. godinu će na predlog Matičnog ogranka biti dodeljena zamenici finansijskog direktora Srbija Ziđin Koper Snežani Jovanović.

Rudnici bakra Bor ove godine imaju dvojicu “Šistekovaca” – rukovodioca kriveljske flotacije Darka Milićevića i zamenika rukovodioca elektromašinskog održavanja Servisnog okna rudnika “Jama” Slavišu Lalića.

U ime Topionice i rafinacije Šistekovu nagradu dobiće pomoćnik rukovodioca za proizvodnju u TIR-u Ivan Najdenov, a zamenik rukovodioca elektromašinskog održavanja pogona za pripremu mineralnih sirovina u Majdanpeku Rodoljub Rajković najprestižnije kompanijsko priznanje odneće u Rudnik bakra Majdanpek.

Obraz najmlađeg kompanijskog ogranka, ogranka elektromašinskog održavanja osvetlaće rukovodilac grupe za elektromašinsku montažu u EMO Goran Novaković, koji je ujedno i najmlađi dobitnik ovog priznanja.

Nagradu “Inženjer Šistek” će na Dan rudara dobiti i tri radnika kompanije Srbija Ziđin Majning, a oni su: mašinski inženjer Nebojša Stanišić, pomoćnik rudara u podzemnoj eksploataciji Nikola Rankić i geolog Bojan Novaković.

U Boru se 6. avgust tradicionalno obeležava i u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika, inženjera Franju Šisteka, čije ime nosi najprestižnije priznanje za doprinos razvoju nekada RTB-a Bor, a danas Srbija Ziđin Koper.

Grad Bor i kompanije Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning poklanjaju meštanima fudbalski spektakl i koncert.

Najpre će na gradskom stadionu u prijateljskoj utakmici snage odmeriti srpski šampion u fudbalu “Crvena zvezda” i FK “Bor 1919”, a potom će u večernjim satima, na stadionu hotela “Jezero”, biti organizovan koncert “Zvezda Granda”.

Pod otvorenim nebom nastupiće Aleksandra Prijović i Stefan Petrušić, a muzički program biće upotpunjen nastupom di-džeja i vatrometom.

Od Bora do Borskog jezera organizovan je i besplatan autobuski prevoz na svakih pola sata, počev od 16 časova do tri sata posle ponoći, navedeno je u saopsteenju.

Iz kompanije Ziđin podsećaju da je prvo geološko istraživanje u potrazi za rudom bakra u Boru sprovedeno je još 1897. godine i pokrivalo je oblast “Tilva roš”, neobično crveno brdo iznad Bor-sela.

Ovaj poduhvat finansirao je imućni industrijalac Đorđe Vajfert, tada veoma zainteresovan za investiranje u razvoj srpskog rudarstva.

Istraživanje je sa naučne strane ispratio mladi rudarski stručnjak Feliks Hofman, a tehnički sproveo Franja Šistek, Vajfertov čovek od poverenja.

Franja Šistek bio je prvi direktor Borskih rudnika, a smatra se i da je upravo on 1902. godine otkrio Borski rudnik.

Prošlo je od tada tačno 120 godina, pa u svetlu tog jubileja kompanije Srbija Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning ove godine proslavljaju Dan rudara Srbije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com