ZNATE LI ŠTA SU “MEKE” VEŠTINE? 93 odsto poslodavaca ih zahteva, a ove su najtraženije

Najpre da razjasnimo: u biznisu razlikujemo tzv. tvrde i mekane veštine (eng. hard/soft skills).

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Prve se odnose na to da neka umeća koja kasnije primenjujemo u poslu – stičemo nasilno, godinama. Tačnije, usvajamo ih i implementiramo ciljano. Ove druge, mekane veštine, jesu ono što usvajamo u porodičnom gnezdu, piše Telegraf Biznis.

Možda vas zanima

Dakle, ne prihvatamo ih uvek svesno, već kako rastemo, one postaju deo nas. Ipak, to ne znači da su manje važne, štaviše. Možda nisu merljive, ali su od strateške važnosti za uspeh, bilo profesionalni ili lični.

Danas, u modernom poslovnom svetu, šefovi u vašoj radnoj biografiji žele da vide upravo te, meke sposobnosti. Postoji uverenje da za posao nije važno samo da li određena osoba zna da ga radi, već iz kakve porodice potiče, kakvog je obrazovanja, vaspitanja…

Jedna grupa stručnjaka za karijeru kaže da je ključno uključiti meke veštine. Ogromna većina ― 93% poslodavaca ― ističe da takve veštine igraju ključnu ulogu u njihovoj odluci o tome koga žele da zaposle, piše CNBC.

Foto: shutterstock

8 najpoželjnijih mekih veština

Na prvom mestu su komunikacione sposobnosti kandidata za posao, a broj poslova u kojem se zahteva ova veština trenutno iznosi 6,1 milion na tržištu SAD. Takođe je traženo i da budete uslužni, odnosno ljubazni prema mušterijama. Takvo umeće zahteva 5,5 miliona radnih pozicija, piše Telegraf Biznis.

Na trećem mestu je planiranje/raspoređivanje/organizovanje, što se traži u 5 miliona poslova. Onda sledi prilični pad: dolazimo do veštine koja se odnosi na rukovođenje, ali vezano za tajming. Dakle, cene se tačnost, donošenje odluka na vreme i prioritizacija – trenutno u 3,6 miliona poslova.

Projektno upravljanje je na 5. mestu liste, i traži se kod 2,8 miliona radnih pozicija. Maltene u korak ga prati analitičko razmišljanje (2,8 miliona), a onda i sposobnost samostalnog rada (2 miliona).

I poslednja, ali ništa manje važna mekana veština koju će vam poslodavac tražiti jeste fleksibilnost. Koliko ste snalažljivi u momentu, možete li da se prilagodite situaciji i tome slično… Takva veština se trenutno zahteva kod 1,3 miliona poslova u SAD.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com