EU koordinira kupovinu oružja: Žure da popune zalihe – nedostaju PVO i PT sistemi i dronovi

Evropska unija pozvala je danas ministre odbrane zemalja članica da koordiniraju kupovinu oružja.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/ldelfoto

Ilustracija: Depositphotos/ldelfoto

Na to se odlučila kako bi dobili bolje uslove od dobavljača jer nastoje da popune zalihe koje su istrošene isporukama za Ukrajinu.

Zapadne zemlje žure da popune zalihe oružja i municije nakon što su otpremile ogromne količine u Kijev, što je zahtev da industrija poveća proizvodnju kako bi zadovoljila rastuću potražnju, prenosi Rojters.

“Neophodno je hitno vratiti naše evropske oružane snage i popuniti utošene zalihe”, rekao je Stijn Mols, šef odeljenja za bezbednost i odbranu diplomatske službe EU.

Ministri odbrane EU će se sledeći put sastati 15. novembra, a Mols je rekao da se nada da će predstaviti konkretne predloge za koordinisanu kupovinu oružja.

On je dodao da su Evropskim zemljama potrebni vazdušna i protivraketna odbrana, protivtenkovski artiljerijski sistemi i dronovi.

Odbrambene nabavke zemlje u EU retko obavljaju zajedno, a Mols kaže da je sada “prava prilika da svi mi ostavimo po strani ove dugogodišnje nacionalne interese”.

Timo Pesonen, šef Generalnog direktorata Evropske komisije za odbranu, industriju i svemir, rekao je da su zemlje EU predugo zanemarivale ulaganja u odbranu.

Ulaganja EU porasla su 22 odsto za 20 godina, za 66 odsto u SAD, gotovo 300 odsto u Rusiji i više od 600 odsto u Kini, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com