Poljoprivrednik Sava Gajić o perspektivi u agraru kao porodičnoj tradiciji (AUDIO)

Ovde ste na savetovanju agronoma, šta ste došli da čujete?

“Došao sam da čujem novu struku, tehnologiju, konkretno u poljoprivredi. Poveo sam i svoju porodicu i troje dece, da se i oni upoznaju jer mi pomažu u voćarstvu i povrtarstvu, ratarstvu.”

koronavirus, kovid19, povrce, agrikultura, ratarstvo

Od ratarstva šta sejete?

“Sejem soju, kukuruz, suncokret, uljanu repicu, pšenicu, ječam. Pšenica na njivi je u dobrom stanju, posejali smo na vreme, ispoštovali smo žetveni rok. “

Šta ste saznali ovde na savetovanju kada je reč o pšenici, šta se tu još može unaprediti kada je reč o tehnologiji proizvodnje?

“Dosta toga mi već primenjujemo, čuo sam za nove kombajne, manji su gubici zrna. Na dugogodišnjem nivou, moglo bi se uštedeti dosta i otplatiti ta mehanizacija. Soja je bila pod sistemom nadvodnjavanja, nekih 40% smo zalili. Nadvodnjavanje se dosta isplatilo, prinos je bio oko 40% veći.”

Kada je reč o voćarstvu, radimo šljivu koju smo takođe polivali. Šljivu radimo za Konzum, a ostatak se iskoristi za rakiju, tako da se ništa ne baca. Prošla godina je bila dosta dobra za voćarstvo mada smo morali i tu polivati i koristiti prehranu-objašnjava Gajić.

“Ovde sam sa celom porodicom i sinovima koji će nastaviti tradiciju. Posla ima uvek za one koji žele da rade i da se bave agrarom” zaključuje Gajić.

Opširnije u audio zapisu:

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com