Plate 735 evra, do kraja 2025. godine više od 1.000 evra …

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su penzioneri do sada plaćali najveći ceh, a da penzije ubrzano stižu plate. „Očekujem da će plate ove godine biti 735 evra, a do kraja 2025. da će biti više od 1.000 evra. Što se tiče penzionera, obezbedićemo i druge pogodnosti za naše najstarije”, tvrdi Vučić.

Predsednik je, komentarišući podatke o nezaposlenosti, gde Srbija ima najnižu stopu na Zapadnom Balkanu, da je to veliki uspeh.

„Vidite BiH, 30.7 stopa nezaposlenosti. A mi smo bili na 25.9 pre 10 godina. A sada smo na 8.9, a ta cifra je još i manja, pošto mi uvozimo radnike. Najgore je u Prištini, tamo je najgora situacija”,  naveo je Vučić.

On je istakao da očekuje da u prvom kvartalu rast bude značajno veći od planiranog, bio je 1.1, a očekuje se da bude 1.7.

„To bi značilo da nam je na kraju godine rast na tri odsto, što bi nam dramatično povećalo rast i brže bismo stigli evropske zemlje. Mi danas imamo 21 milijardu evra u deviznim rezervama. Zlata smo imali 15 tona, a danas imamo 38 i po tona. I još ćemo ih uvećavati. Upravo zato smo mogli da izađemo na tržište obveznica i da dobijemo dobre uslove. Da mi nismo imali problem KiM i sankcija Rusiji, suština naše pozicije bila bi mnogo bolja”, ocenio je predsednik.

Otvaranje jedne od najvećih fabrika

Vučić je otkrio da će 23. otvoriti jednu od najvećih i najvažnijih fabrika u Srbiji, i da ne može da priča o tome.

„Za to živim, jedva čekam. Za to se borite to ne dolazi preko noći. Ta fabrika će na kraju da završi sa dve milijarde izvoza. To je spas za našu vojsku i policiju, zdravstvo. To ide dobro, penzije će da prate plate”, kazao je on.

Cena struje među najnižima u Evropi

Kako je rekao, u ovom trenutku imamo cenu struje među najnižima u Evropi kao i da u ovom trenutku imamo 540 miliona kubnih metara gasa u skladištima.„Danas smo uzeli samo 0.9. Računajte da će nam ostati najmanje 400 miliona kubnih metara za sledeću zimu. Velika velika stvar za Srbiju”, rekao je predsednik Srbije.

Povećanje premija za mleko

Država je, rekao je predsednik Srbije, omogućila punu snabdevenost prehrambenim proizvodima. „I važno je da kažem da ćemo povećati premije za mleko za 15 dinara. Mi ćemo gledati kako da zaštitimo domaću proizvodnju, i da povećamo subvencije po kravi, i radićemo na uvozu 5.000 do 10.000 junica, da to platimo po 1000 evra mi, a po hiljadu evra neko drugi. To bi radili samo da povećamo stočni fond, hrana će biti ključna tema u narednim godinama, i biće velikih nestašica”, istakao je predsednik.

Vučić je naveo da je sada cena mleka od 140-190 dinara, ali je i zapitao da li negde u regionu postoji jeftinije ulje. „Hleb Sava je najjeftiniji ubedljivo, 57 dinara košta, tj. 48.5 evrocenti, i prodamo 2.000.000 vekni dnevno. Prva sledeća je Hrvatska, sa 66 evrocenti. Energenti i hrana su najveći nosioci inflatornih tokova. Sada zima prolazi, ljudi ne moraju da brinu i da prave zalihe, mi smo ozbiljna država i možemo da prehranimo sve”, rekao je on.

Predsednik je još jednom ponovio da su naše finansije dobre, i da je naš javni dug na 51 odsto BDP. Bili smo zemlja sa najvećim javnim dugom, a sada smo drugi sa najmanjim u regionu. Jedna Italija ima 160 odsto, a mi smo na 50 odsto. Tu je i MMF, ne smemo da se opustimo, postoji disciplina, rekao je Vučić.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com