Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES) pokrenulo je inicijativu kod Ministarstva finansija da se bakšiš u ugostiteljskoj privredi uvede u zakonsku regulativu, izmenom više relevantnih zakona i time postane stavka u fiskalnom računu.Cilj inicijative je da se ta napojnica, do odredjenog iznosa ne oporezuje, a novac koristi za stimulaciju kvaliteta usluge ugostitelja jer je oni, kako kažu, više vole od same zarade.Bakšiš na računu, plaćenom karticom, u Srbiji se sada tretira kao cena usluge na koju se plaća 20 odsto poreza na dodatu vrednost (PDV) i pripadajući porezi i doprinosi na tu “uslugu”, iako to nije, već je čast za percepciju o dobro obavljenoj usluzi.Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je da je napojnica dobrovoljna, a da je predlog da se njen iznos ne oporezuje do deset odsto vrednsti računa i da se utvrdi godišnji maksimalni iznos koji ne bi bio oporezovan.”Veliki je nedostatak radne snage, najveći deo kvalitetnih radnika od konobara, kuvara, sobarica i ostalih zaposlenih naše hotelske i restoraterske industrije odlazi na Zapad, u Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, Austriju, svuda u svet, a mi ostajemo bez kvalitetnih kadrova, pa želimo da ovo bude stimulacija za zaposlene”, rekao je Genov. Regulisanje bakšiša odnosilo bi se na plaćanje računa bezgotovinski, karticom, …