Одржан седми протест “Србија против насиља” у Београду, протести и у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу

субота, 17.06.2023,  16:56 -> 21:17

Извор: РТС

Протест “Србија против насиља” одржан је данас у Београду седми пут. Учесници су после окупљања испред Дома Народне Скупштине кренули у шетњу Улицом Кнеза Милоша до ауто-пута код Мостарске петље и Аутокоманде, где је био блокиран саобраћај. Протести одржани и у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Седми протест “Србија против насиља” завршен је вечерас око 21 час, а саобраћај је нормализован на ауто-путу код Мостарске петље, као и на Аутокоманди.

Протест у Нишу је завршен, а грађани Новог Сада се такође разилазе након блокаде Партизанске улице.

Грађани Крагујевца, који су били окупљени у Великом парку и блокирали раскрснице улица Булевара краљице Марије и Краља Петра I Карађорђевића, такође су се разишли, а саобраћај је у тим улицама нормализован.

Део учесника протеста “Србија против насиља” у Београду стигао је на Аутокоманду, а у том делу је блокиран ауто-пут.

Саобраћај је успостављен код Народне скупштине.

Окупљени на протесту “Србија против насиља” у Нишу, стигли су испред Градске куће.

Грађани су стигли до Мостарске петље, а саобраћај је блокиран. 

Окупљени су се спустили испод “Мостара“ и кренули и ка “Газели“ и ка Аутокоманди.

Окупљени грађани су од Дома Народне скупштине Улицом Кнеза Милоша кренули у шетњу до Мостарске петље, где ће, како је најављено, остати до 21 час.

Новинар Смиљан Бањац поновио је захтеве и позвао окупљене да крену у шетњу до Мостарске петље, Улицом кнеза Милоша.

Најавио је да наредног пута неће бити “говора и бина”, и да ће бити блокирано још десет градова.

“Или ће стати насиље или ће стати Србија”, поручио је Бањац.

Опширније Краће

Студент Факултета политичких наука Павле Цицварић рекао је да студенти не ћуте.

“Лука и Огњен и Давид су моји другари који су отишли из ове земље, не за новцем него за достојанством, слободом и правдом коју нису успели да нађу у Србији“, рекао је Цицварић.

Додаје да су њихови родитељи шетали деведесетих година.

“Многи кажу да они нису успели, али јесу. Сада је на нама дужност да скинемо овај режим. Студенти ће реаговати на сваку неправду која се деси“, казао је Цицварић.

Упитао је да ли људи желе Србију где “таблоиди стављају мету на чело свакоме ко се не слаже са њима”.

“То мора да престане. Јесмо ли ми издајници ако желимо Србију где се негује култура дијалога, као у свим цивилизованим државама у свету. Примећујемо да се професори таргетирају константно, то мора да стане, јер се то тиче свакога“, навео је Цицварић.

Опширније Краће

Председник синдиката професионалних фудбалера “Независност” Мирко Поледица рекао је да не постоје речи којима би могао да искаже поштовање према свима који недељама протестују.

“Не постоје речи којима могу да опишем осећања која сте пробудили у мени. Нисам спремио говор, дошао сам да причам из срца, да поделимо емоцију и да се изборимо за бољу будућност. Нисам дошао да држим политички говор, дошао сам као грађанин, родитељ, комшија, син. Дошао сам да сви заједно покушамо да земљу учинимо бољом”, истакао је Поледица.

Нагласио је да је дуго у спорту и да му је обавеза да све оно што зна и ради подели са грађанима.

“Српски фудбал не постоји, постоји мафија у српском фудбалу која деци одузима право да се баве спортом”, истакао је Поледица.

Нагласио је и да жели да пренесе поруку глумцима.

“Желим да пренесем поруку глумцима да их волимо, да се дивимо свему што раде, да смо поносни на њих и да су они најбољи део нашег друштва. Поред глумаца, српски спортисти, српска академска заједница, сви ми представљамо идентитет нашег народа”, рекао је Поледица.

Опширније Краће

Рудар из Алексинца Небојша Станојевић замолио је окупљене грађане да се минутом ћутања сете осам рудара који су у априлу прошле године погинули у великој несрећи.

Станојевић је истакао да је дошао да тражи правду за своје пријатеље и колеге који су, како каже, послати у мрак без воде и струје и никада се нису вратили својим породицама.

“Дошао сам да заједно са вама питам ко је одговоран за то што су се моји пријатељи и колеге угушили метаном за свега неколико секунди. Ми рудари знамо како је када се навикнеш на мрак, ми смо навикли на тешке путеве, тунеле и мрак, али сваки пут када сиђемо у мрак, једино што нас држи је вера да ћемо се вратити светлу”, рекао је Станојевић.

Истакао је да је дошао да каже да верује у истину, правду и добро у људима

“Данас сам овде да заједно поручимо да нећемо прихватити друштво у којем нема одговорности и последица”, рекао је Станојевић.

Нагласио је да је у Београду добио најбољу могућу потврду да у борби за правду није сам.

“Нека нас тренутне околности подстакну да будемо нада у мраку и да превазиђемо све препреке и разлике на путу ка Србији која ће бити сигуран дом за све. Хвала вам што сте овде, што сте дошли у великом броју и у име рудара велики поздрав – срећно”, рекао је Станојевић.

Опширније Краће

Новинар Смиљан Бањац, који се први обратио окупљенима, рекао је да су грађани уместо елиминисања насиља у јавном простору, добили увреде и најаву нове сезоне ријалити програма.

“Уместо преузимања одговорности, добили смо сраман покушај да будућност деце купе са 10.000 динара. Добили смо цртање мете новинарима и глумцима, добили смо наставак насиља над нашим наородом на Косову и Метохији“, рекао је Бањац.

Наше речи и стрпљење су потрошени, истиче Бањац. “Данас поручујемо – или ће стати насиље или ће стати Србија. То није радикализација, већ вапај да заштитимо децу, вапај за емпатијом и будућношћу“, истакао је он.

“Још данас вам се обраћамо са овог места. Уколико се не испуне захтеви, од наредног пута кренућемо у конкретније акције“, поручио је Бањац.

Опширније Краће

Протест “Србија против насиља“ почео је у Крагујевцу.

Након окупљања на Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије, учесници протеста упутили су се ка раскрсници код Великог парка, коју блокирају све до 21 час.

Реч је о делу Булевара краљице Марије, једној од главних саобраћајница у Крагујевцу.

Фото: Танјуг/Небојша Раус

Грађани су се на протесту “Србија против насиља“ окупили и у Новом Саду.

Најавили су шетњу и блокаду једног од излаза из града на ауто-пут.

Окупљањем испред Скупштине града Ниша, почиње протест против насиља у Нишу.

Планирана је шетња до градске куће.

Нишлије су се 10. маја први пут окупиле на протесту против насиља.

Фото: Лидија Георгијев

Учесници протеста “Србија против насиља” окупљају се испред Скупштине Србије.

Саобраћај је блокиран на Тргу Николе Пашића.

Протест “Србија против насиља”, у организацији дела опозиције, почео је у 18 часова испред Скупштине Србије, где су прочитани захтеви.

Потом, окупљени су кренули у шетњу Улицом Кнеза Милоша до ауто-пута код Мостарске петље, где је био блокиран саобраћај.

Протести су данас одржани у још три града – Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Захтеви протеста су моментална смена свих чланова РЕМ-а, хитно укидање ријалити програма и емисија које промовишу неморал и насиље на телевизијама са националном фреквенцијом, забрана штампаних медија који својим садржајем промовишу насиље, агресију и крше новинарски кодекс.

Такође, траже смену руководства РТС-а због, како су рекли, емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију.

Захтевају и одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију због, наводе, кршења закона и промоције насиља, агресије и неморала.

Међу захтевима су смена министра унутрашњих послова Братислава Гашића и шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина.

Први протест “Србија против насиља” одржан је 8. маја, а 12. маја грађани су на другом протесту блокирали мост Газела на два сата.

Трећи протест одржан је 19. маја, а тада су били блокирани Газела и Бранков мост.

Четврти протест одржан је 27. маја, а учесници су након шетње формирали прстен око зграде РТС-а.

Током петог протеста, 3. јуна, учесници су после шетње формирали прстен око зграде Председништва.

Шести протест, одржан прошлог петка, завршен је пошто су после окупљања и шетње учесници направили прстен око зграде Владе Србије.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com