четвртак, 29.06.2023, 09:49 -> 10:45
Извор: РТС
Аутор: Миле Новаковић
Броколи и карфиол садрже бројне корисне хранљиве састојке па су због тога тражени током целе године. Произвођачи тог поврћа имају више сетви годишње како би задовољили потребе тржишта.
Од краја маја, када пристигне први род карфиола и броколија, па до касне јесени посла око овог поврћа има свакодневно. Породица Тири у Лукином Селу пет хектара је определила за ово поврће, али пошто на једном месту имају две сетве то је као да су засновали производњу на десет хектара.
“Углавном ми садимо по турама. Увек десет хиљада комада карфиола и десет хиљада броколија. Сад на пролеће имали смо мало већу количину, али углавном сваке две недеље садимо. Чим нам сиђе једна тура, стиже и друга тура. Увек имамо константно”, каже Невена Тири.
Без обзира на то што су мај и јун били са више падавина то није довољно за карфиол и броколи, па се два до три дана после кише морају наводњавати.
“Морамо да почнемо јер доле у нижем слоју земље има још влаге, а површински нема. Нису дубоки корени па мора да се залива. Има довољно воде у каналу и у бунарима. Ми смо окружени водама па имамо среће”, објашњава Андраш Тири.
Тржиште је у Београду, а испоруке три пута недељно. Свако одлагање бербе умањује квалитет.
“Мораш стално да си у њему, да стално пратиш биљке, а поготово лети. Још на јесен је лакше произвести, има киша и температура је идеална”, наводи Невена Тири.
Захваљујући оваквом начину рада у газдинству Тири имају посла за шест радника које ангажују и у зимским месецима када у пластеницима припремају расад броколија и карфиола.