Мали авиони и модели на аеродрому у Дивцима

среда, 05.07.2023,  11:23 -> 12:38

Аутор: Слађана Васиљевић

Аеро-клуб Ваљево, који у овој години обележава 90 година постојања, окупио је на спортском аеродрому у Дивцима моделаре из читаве Србије. Скуп је био ревијални, а привукао је бројне љубитеље ваздухопловства.

До великих висина и управљања правим авионима неретко се стиже преко малих реплика – кажу искусни авио-медалари на скупу у Дивцима надомак Ваљева.

Иако није био такмичарски, учиствовало је 20-ак екипа из читаве Србије, које су жаром демонстрирале могућности својих летелица.

„Својевремено сам био и вицешампион света. Сада за месец дана ме исто очекује светско првенство у једној категорији. Моделарством се бавим баш од раног детињства захваљујући оцу који је исто цео живот у моделарству. Сад се бави и мој син”, каже Иван Ђеоргиевски из Београда.

„Загледали су моју птицу, онда виде да су ту велики часови проведени у ваздуху њени, тако да је у свему томе море дешавања бивало. Она има екплоатационе захтеве од моје стране, рецимо, она осим што лети за забаву, може да баци неку бонбону деци, да вуче транспарент, што ћу данас да демонстрирам”, наводи Слободан Ђуровић, инструктор летења из Краљева.

Активности на спортском аеродрому у Дивцима привлаче заљубљенике у летење свих генерација.

“Ја сам одрастао овде. Овде нам је породична кућа, зато смо и привржени овде аеродрому у Дивцима. Довео сам њега мало, овај, и због дружења и да мало заволи”, каже Стефан Марковић, из Ваљева

„То је јединствен догађај где се моделари скупљају, друже, размењују искуства и, једноставно, ужитак летења и дружења. Циљ Аеро-клуба, наших активних чланова јесте приближавање спортиских активности, летења, младима”, наводи Слободан Рајевић из Аеро-клуба Ваљево.

Аеро-клуб Ваљево, са историјом дугом девет деценија, у протекле три године појачао је активности, почевши од летачких обука до сусрета моделара. Намеравају да заживи идеја фестивала на ливади у Дивцима, такозвани „Дивсток” спој спорта, музике и уметности.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com