Инцидент на почетку седнице Скупштине, након консултација настављена расправа

среда, 05.07.2023,  10:14 -> 12:27

Извор: РТС, Танјуг

На почетку седнице Скупштине на којој би требало да се расправља о изгласавању поверења министру полиције Братиславу Гашићу дошло је до инцидента. Посланици опозиције тражили су да министар Александар Мартиновић напусти седницу јер је, како кажу, “пребројавао децу посланика.” Будући да су посланици опозиције устали из клупа и ометали говорнике, председник Скупштине је позвао шефове посланичких група на консултације. Седница је након седнице настављена без присуства Мартиновића, а председава Елвира Ковач.

Након обављених консултација, седница скупштине је настављена без присуства министра Александра Мартиновића. Седницом председава Елвира Ковач.

Шеф посланичке групе Зелено леви клуб Радомир Лазовић рекао је претходно новинарима, после консултација, да ће се наставити расправа о смени министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

Лазовић је рекао да се опозиција враћа у салу, али да се неће вратити министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић.

Као што смо најавили у сали, нећемо дозволити да људи који шире насиље и мржњу и нападају људе, који немају децу у овом случају, да говоре у Народној скупштини и захтевали смо да Мартиновић мора одмах да оде, рекао је Лазовић и додао да је тај део опозиције најавио да ће поново реаговати уколико се нешто слично догоди.

Рекао је и да су захтевали да се атмосфера релаксира тако што неће само Орлић председавати седницом већ и потпредседници Народне скупштине.

Опширније Краће

Председник Скупштине Владимир Орлић је позвао шефове посланичких група на консултације и прекинуо седницу.

Драган Марковић Палма (ЈС) је рекао да не може ни он ни било ко да физички избаци министра из сале, јер га је изабрала парламентарна већина.

Коме се не свиђа може да буде на ходнику, а демонстрацију силе не признајемо, поручио је Марковић.

“Не може тако да се осваја власт, ви шаљете слику Аљбину Куртију. Ово није виђено нигде на свету“, рекао је Марковић док је опозиција узвикивала “Напоље“.

Из редова заветника затражили су од председника Скупштине да прекине седницу и позове посланичке групе на договор.

Опозициони посланици су устали из клупа и траже да Мартиновић напусти салу, а затим су и пришли клупама у којима седи посланичка група СПС-а.

У току је расправа између посланика владајуће коалиције, Јединствене Србије, и опозиције.

Председник Скупштине Владимир Орлић тражи да се сви врате на своја места.

Део опозиционих посланика на почетку седнице узвикује “Одлази”, “Изађи напоље”, “Оставка” и “Лопови” и тражи да министар Александар Мартиновић напусти седницу.

Посланица Татјана Манојловић је рекла да неће дозволити наставак седнице док “човек који је посланицима пребрајао децу” не напусти салу.

Да подсетимо, Мартиновић је јуче током седнице рекао да они који немају децу критикују власт поводом поступања у вези с два масовна убиства у којима је страдао велики број деце.

“Хоћете да набрајам ко од вас нити је у браку, нити има децу, него уместо деце храни куче, храни маче, златну рибицу итд. Како вас бре није срамота”, рекао је Мартиновић.

Расправа о изгласавању неповерења Братиславу Гашићу почела је 15. јуна, а ванредна седница на којој је ово једна од три тачке дневног реда почела је 30. маја.

Посланици су до сада завршили расправу о извештају РЕМ-а, као и о Предлогу за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији.

Братислав Гашић је јуче у Скупштини Србије рекао да резултати у последњих 10 година треба да суде о његовом раду.

“Трудим се колико могу да помогнем и свом граду и својој земљи, грађанима Србије, у ономе чиме се бавим, зато вас молим – пустите нека резултати суде о нама”, рекао је Гашић током скупштинске расправе.

Гашић је истакао да могу да разговарају са запосленима и у Војсци Србије, као и са људима у Безбедносно-информативној агенцији о томе шта је све добро урађено у време његовог мандата.  Kако је додао, нема проблем да чује ни критику и да на тај начин исправи евентуалне грешке.

На дневни ред актуелне седнице је по хитном поступку уврштена и тачка која се односи на разрешење министра привреде Радета Басте.

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је прошле недеље у парламенту да је расправа која траје више од месец дана изгубила сваки смисао и додала да је она у Скупштини провела више од 11 дана јер је желела да покаже колико поштује тему седнице на којој се расправља о безбедносној ситуацији у земљи.

Она је навела да су опозиционари захтевали ту седницу, а очигледно, како је оценила, нису очекивали да ће тај њихов захтев бити прихваћен будући да “нису ни гласали за дневни ред, а кворум за заседање обезбеђивали су посланици Српске напредне странке”.

Брнабићева је у расправи рекла да неће предложити смену министра Гашића, јер је радио озбиљно и посвећено, те да нема одговорности за трагедије које су се догодиле.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com