Међусобне оптужбе за планирање напада на Запорожје; Москва тврди да су на удару две руске области

среда, 05.07.2023,  06:00 -> 07:56

Извор: РТС

…ИЗ ЧАСА У ЧАС…

Рат у Украјини – 497. дан. Украјински председник Володимир Зеленски тврди да Руси спремају “опасне провокације” у Запорожју, док саветник директора руске енергетске компаније “Росенергоатом” Ренат Карча каже да ће Украјинци прецизним оружјем и дроновима напасти нуклеарку. Регионални начелници Курска и Белгорада саопштавају да су украјинске снаге напале те две руске области.

13:52

Ситуација око Запорошке нуклеарне електране је напета због високог ризика од аката саботаже кијевског режима, рекао је на конференцији за новинаре портпарол руског председника Дмитриј Песков.   

“Ситуација је прилично напета јер је ризик од аката саботаже кијевског режима заиста висок. Такви акти саботаже могу имати разорне последице”, рекао је Песков, преноси Тас.   

Портпарол Кремља је приметио да је Кијев “више пута демонстрирао своју склоност да не преза од ничега”. 

“Доказ за то смо видели тек недавно, када је дигнута у ваздух хидроелектрана Каховка, што је довело до катастрофалних последица. Зато чинимо све да се супротставимо овој претњи”, додао је Путинов портпарол.    

(Тас, Танјуг)

Опширније Краће

12:04

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија још није донела коначну одлуку да ли ће продужити споразум о извозу украјинског жита, који истиче 17. јула.

“Објавићемо одлуку благовремено”, рекао је Песков.

(Ројтерс)

Опширније Краће

11:58

Потпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да не може да потврди извештај Фајненшел тајмса у којем се наводи да је кинески председник Си Ђинпинг лично упозорио руског председника Владимира Путина да не користи нуклеарно оружје у Украјини.

Фајненшел тајмс је известио да је кинески председник доставио поруку Путин у марту када је посетио Москву.

“Не, не могу то да потврдим”, рекао је Песков новинарима.

(Ројтерс)

Опширније Краће

10:45

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је спречила “терористички напад” на енергетски објекат у региону Далеког истока, на острву Сахалину.

“ФСБ у граду Јужно-Сахалинску спречила је терористичке нападе на острвску енергетску мрежу и војну канцеларију. Ухапшен је присталица украјинске неонацистичке идеологије, који је био умешан у криминалне активности, руски држављанин”, наводи се у саопштењу.

(Ројтерс)

Опширније Краће

10:15

Шеф кабинета украјинског председника Андриј Јермак рекао је да је позиција Кине пред потенцијалном нуклеарном претњом Русије “важна”.

Андриј Јермак је на Телеграму поделио текста Фајненшел тајмса у којем се кинески председник Си Ђинпинг противи могућем руском нуклеарном нападу у Украјини.

“(Ово је) важан став (Кине) у вези са нуклеарном претњом”, навео је Јермак.

(Ројтерс)

Опширније Краће

07:38

Регионални начелници изјавили су да су украјинске снаге напале две руске области Курск и Белгорад, али да нема за сада извештаја о жртва.

Начелник Белгорода Вјачеслав Гладков на Телеграму написао је да је град Валујки мета украјинских снага. 

“ПВО је деловала, али има разарања на земљи”, навео је Гладков.

Роман Старовојт, начелник Курске области навео је да су школа и приватна кућа оштећене услед напада Украјинаца.

(Ројтерс)

Опширније Краће

07:31

Председник Владимир Путин рекао је касно синоћ да руска економија напредује боље него што се очекивало, након што га је премијер известио да су раст БДП-а и инфлација изненађујуће позитивни.

“Раст БДП-а могао би да пређе два одсто ове године, а инфлација потрошачких цена не може порасти изнад пет одсто годишње”, рекао је руски премијер Михаил Мишустин Путину на састанку у Кремљу. 

Путин је навео да су резултати руски економије за сада бољи него што се очекивало.

(Ројтерс)

Опширније Краће

07:28

Русија и Украјина размениле су оптужбе за планирање напада на нуклеарну електрану Запорожје.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је у телефонском разговору са француским колегом Емануелом Макроном да руске снаге спремају “опасне провокације у Запорожју”, након што је саветник директора руске енергетске компаније “Росенергоатом” Ренат Карча изнео тврдњу да ће украјинске снаге напасти нуклеарку прецизним оружјем и беспилотним летелицама.

Зеленски је навео да су се Макрон и он сагласили да “ситуацију држе под максималном контролом заједно са Међународном агенцијом за нуклеарну енергију (ИАЕА)”.

Украјинске оружане снага навеле су у саопштењу да постоје оперативни подаци да су на кров трећег и четвртог реактора нуклеарке постављене експлозивне направе и да је могућ напад “у блиској будућности”.

Додаје се да експлозије тих направа не би оштетиле реакторе, да би се створила слика да је нуклеарка гранатирана са украјинске стране.

Карча је претходно рекао да ће украјинске снаге током ноћи апасти нуклеарну електрану Запорожје прецизним оружјем и беспилотним летелицама.

(РИА Новости, Танјуг)

Опширније Краће

06:20

Украјинска војска саопштила је синоћ да је уништила формацију руских снага у Макијевки, у Доњецкој области која је под контролом Москве.

Руски званичници, међутим, тврде да је један цивил погинуо, а 36

повређено у нападима на Кијев.

Денис Пушилин, шеф тзв. ДНР саопштио је да је “непријатељ кренуо у жестоке нападе на стамбена насеља и болнички комплекс“.

(Ројтерс)

Украјинска контраофанзива против руских снага била је “посебно плодна” у протеклих неколико дана, тврди председник украјинског Савета за националну безбедност Олексиј Данилов.

Данилов каже да украјинске трупе испуњавају своје главне задатке – максимално уништавање људства, опреме, складишта горива, војних возила, командних места, артиљерије и снага противваздушне одбране руске војске.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев саопштио је да је у јуну број војника регрутованих по уговору у Оружане снаге Русије порастао на 1.400 дневно, док Кијев тврди да је Русија распоредила више од 180.000 нових војника на два главна источна фронта.

Руске снаге су у уторак одбиле покушај напада украјинских дронова на Нову Москву и Подмосковље, саопштио је градоначелник Москве Сергеј Собјанин.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да покушај Кијева да нападне област у Москви у којој се налазе објекти цивилне инфраструктуре представља још један акт тероризма.

Из руског Министарства спољних послова истичу да напад дроном на Москву не би био могућ без помоћи САД и НАТО-а Кијеву.

Украјина неће добити борбене авионе док се њена дуго очекивана контраофанзива на Русију не заврши, изјавио је председавајући Војног комитета НАТО-а адмирал Роб Бауер.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com