Još jedan trgovinski lanac u Nemačkoj otišao u stečaj! Brend star pola veka zatvorio skoro sve radnje, evo šta će biti sa 130 zaposlenih

Čuveni nemački lanac delikatesa Šlemermajer zvanično je podneo zahtev za bankrot.

Lanac delikatesa Šlemermajer podneo zahtev za stečaj u Nemačkoj

Foto: shutterstock

Lanac delikatesa Šlemermajer podneo zahtev za stečaj u Nemačkoj

Kompanija namerava da zatvori većinu svojih prodavnica, ali postoji nada da će podružnice u Minhenu i i Augzburgu nastavi da rade. Šlemermajer decenijama važi za jednu od najboljih adresa za kupovinu delikatesa, međutim, poznati lanac tradicionalnih proizvoda podneo je zahtev za stečaj krajem maja.

Blic preporučuje

Mediji navode da se kompanija na taj potez stečaja odlučila zbog inflacije i nedostatka radne snage, ali i zbog nezainteresovanosti kupaca za kupovinu.

Zatvaranje 11 od 14 podružnica

Takođe se navodi da se očekuje da će kompanija zatvoriti 11 od 14 podružnica širom Nemačke krajem jula. Privremeni stečajni upravnik navodi da će se to dogoditi s očekivanim otvaranjem stečajnog postupka.

Nemački mediji prenose i da još traju pregovori s potencijalnim kupcima za dve podružnice u Minhenu i jednu podružnicu u Augzburgu. Kompanija će u ta dva grada za sada nastaviti sa radom.

Plata za oko 130 zaposlenih takođe je osigurana kroz stečajni novac do kraja jula 2023. godine.

Pojedini zaposleni već dali otkaze

– Pojedini radnici su već dali otkaze po vlastitoj želji – navode iz kompanije.

Šlemermajer je već prošao kroz stečajni postupak pod samoupravom 2020. godine. Od marta 2022. godine, međutim, situacija postaje sve kritičnija, navodi se u saopštenju privremenog stečajnog upravnika.

Šlemermajer već jednom  podnosio zahtev za  stečaj

Foto: Frank Augstein / Tanjug/AP

Šlemermajer već jednom podnosio zahtev za stečaj

Inflacija se osetila kako u prodaji tako i u nezainteresovanosti mušterija da kupuju čime se osetio znatan pad konačne zarade. U tekućoj godini stanje se dodatno pogoršalo što je dovelo do stečaja.

Šlemermajer je osnovan 1975. godine i mahom su prodavali domaće specijaltete: kobasice, šunku, sireve, meso za roštilj…

(Kurir.rs/Feniks magazin)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com