Često se na društvenim mrežama polemiše o cenama u restoranima u Srbiji, ali neretko se komentarišu i sami kvaliteti usluga pa i novine koje su građani primetili u ugostiteljskim objektima. Pojedini restorani u Beogradu počeli su da naplaćuju i kečap koji se servira u malim činijicama obično uz pomfrit.
Ono što je novina koju su primetili korisnici na mrežama i prokomentarisali jeste da pojedine kafane i restorani naplaćuju kečap, ali da prethodno nigde nisu istakli da ovu stavku naplaćuje.
Blic preporučuje
Iako pojedini ugostitelji kažu da je jadno naplaćivati kečap, potrošači potvrđuju da ovo jeste praksa u nekim restoranima kod nas, ali i u Crnoj Gori.
Sudeći po komentarima korisnika mreža na crnogorskom primorju u nekim restoranima ova stavka košta 0,80 centi, a slično je i u Beogradu.
Mnogi su se osvrnuli i na to da recimo pola kilograma kečapa u radnjama u Beogradu košta oko 150 dinara, te i da je besmisleno četiri kašike naplatiti isto ili čak i više.
Podsetimo, Kurir je već pisao da nam u pojedinim restoranima već naplaćuju neke usluge koje nam gotovo nametnu, a reč je o čuvenom “kuveru” koji vam konobari serviraju pre obroka.
Dejan Gavrilović, predsednik organizacije potrošača Efektiva, objasnio je nedavno za Kurir da ono što je postalo jako popularno u poslednje vreme, pogotovo kada je nastupila pandemija korone, jeste čuveni “kuver” u sve više restorana.
– Dakle, dok sedite u ugostiteljskom objektu i čekate da vam donesu ono što ste poručili, za to vreme vam konobar donese čuveni “kuver”. Jedan potrošač nam je ispričao kako je u nekom restoranu na Novom Beogradu poručio riblju čorbu, a dok je čekao ručak, konobar mu je na tanjiriću doneo parče hleba i paštetu. On je to pojeo i prvo što je pomislio je da možda kuća časti.
Posle toga je stigla riblja čorba, pojeo je i to i kada je tražio račun, video je na računu da su mu naplatili i taj “kuver”, odnosno to parče hleba i paštete, što je svega dva zalogaja – rekao je Gavrilović i dodao:
– Kada donesu taj mali obrok, niko ti ne naglasi da se i to plaća, već samo ostave. Gost pomisli da je na račun kuće jer nije to ni poručio, pojede i to mu dođe na naplatu. Ugostitelji sve češće to praktikuju i serviraju ta mini-predjela, koja kasnije naplate.
(Kurir.rs)
Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.