Prema analizi statističkog analitičara dr Hans-Vilhelm Vindhorsta, u poslednjih 50 godina dokumentovana je izuzetna dinamika proizvodnje živinskog mesa.
Izvor: B92.net / M.V.
Ilustracija: Shutterstock/goodmoments
Proizvodnja se povećala osam puta i dostigla obim od skoro 122 miliona tona u 2020. Živinsko meso bilo je daleko najbrže rastući životinjski proizvod. Ova dinamika je uglavnom rezultat značajnog rasta proizvodnje pilećeg mesa, koja je činila između 85 i skoro 88 odsto u ukupnom obimu proizvodnje.
Kako je autor zaključio u analizi objavljenoj na specijalizovanom poljoprivrednom sajtu koji se bavi živinom, ovaj rast predstavlja pravo čudo u razvoju poljoprivrede.
Između 1970. i 2020. godine, globalna proizvodnja živinskog mesa porasla je sa 15,1 milion tona na 137 miliona tona, što čini rast od 807,8 odsto. Ovo je bio daleko najbrže rastući životinjski proizvod tokom ovog perioda. Između 2000. i 2020. obim proizvodnje se povećao za preko 68 miliona tona.
Prema podacima iz 2020. godine, lidersku poziciju u proizvodnji pilećeg mesa drže Sjedinjene Američke Države. Međutim, po proizvodnji živiniskog mesa generalno dominira Kina. Ovoj vrsti proizvodnje takođe dosta doprinose i Brazil, Rusija, Indija i Indonezija.
Podaci proizvodnje ćurećeg, pačjeg i guščjeg mesa znatno su se razlikovali od pilećeg. Recimo, ćureće meso se uglavnom proizvodilo u Severnoj Americi i Evropi, a meso patke i guske pretežno u Aziji.
Što se tiče razvoja proizvodnje na kontinentalnom nivou, Azija je odigrala ključnu ulogu. Azija je doprinela sa 41,6 odsto povećanja proizvodnje, a zatim slede Centralna i Južna Amerika (16,8%), Severna Amerika (16%) i Evropa (14%). Afrika i Okeanija su zaostajale, a najveći relativni rast imale su Centralna i Južna Amerika i Azija.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.