Израел: Нема временског ограничења за копнену операцију у Гази; Хезболах прети контраофанзивом

четвртак, 09.11.2023,  05:50 -> 05:56

Извор: РТС

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Тридесет четврти дан сукоба Израела и Хамаса. ИДФ је ушао у град Газу у координацији копнених, ваздушних и поморских снага. Погинуло је више од 10.000 Палестинаца, међу којима је више од 4.000 деце, наводи министарство здравља у Гази. Шефови дипломатија земаља Г7 позивају на кратку паузу у борбама, ради допремања хуманитарне помоћи. Међутим, премијер Бенјамин Нетанјаху одговара да неће бити хуманитарне паузе у Појасу Газе док не буду ослобођени таоци Хамаса. Истовремено, либански Хезболах прети контраофанзивом.

Израелска војска тврди да је Хамас изгубио контролу на северу Појаса Газе, а министар Бени Ганц поручује да нема временског ограничења за копнену операцију.

У међувремену су шефови дипломатија земаља Г7 позвали на кратку паузу у борбама, ради допремања хуманитарне помоћи.

Међутим, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху одговорио је да неће бити хуманитарне паузе у Појасу Газе док не буду ослобођени таоци Хамаса.

У исто време, либанска милиција Хезболах прети контраофанзивом.

И током јучерашњег дана палестински цивили су током четворочасовног периода који свакодневно поставља израелска војска, наставили да беже са севера на југ. Већина људи који се евакуишу су деца, старци и особе са инвалидитетом.

Министарство здравља у Гази саопштило је да је најмање 10.569 Палестинаца, укључујући 4.324 детета, убијено, а 26.457 рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com