Evo ko sve može da nasledi porodičnu penziju i u kojim slučajevima nema umanjenja iznosa

Biznis Moj novčanik

Evo ko sve može da nasledi porodičnu penziju i u kojim sve slučajevima se ona umanjuje

Pravo na porodičnu penziju imaju supružnici, vanbračni partneri i deca preminulog osiguranika u PIO Fondu Srbije. Svi oni da bi to pravo ostvarili moraju da ispune određene uslove

.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Bračni, odnosno vanbračni partner pravo na porodičnu penziju ostvaruje uz uslov da je do smrti osiguranika udovica navršila 53, a udovac 58 godina života. Takođe u slučaju vanbračnog partnera potrebno je da se utvrdi da je odnos trajao minimum tri godine.

Za više detalja o specifičnim uslovima za nasleđivanje porodične penzije pročitajte tekst na linku ovde.

Deca stiču pravo na porodičnu penziju i ona im pripada do 15 godina života, bez obzira na to da li se školuju. Ako pohađaju srednju školu, onda do 20 godina, a do navršenih 26 godina života, ako studiraju.

.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Kako da ostvarite pravo na porodičnu penziju

Pravo na porodičnu penziju imate ako je preminuli član ispunio uslove za penziju ili ima najmanje pet godina radnog staža osiguranja. Drugo je ako je uzrok smrti izazvan povredom na radu ili ako je reč o profesionalnoj bolesti, tada članovi porodice stiču pravo na penziju bez obzira na radni staž umrlog.

Kako bi nasledili penziju, članovi porodice prvo podnose zahtev i treba da ispune uslove koji se odnose na navršene godine života u vreme podnošenja zahteva i u vreme smrti umrlog. Nakon toga utvrđuju se i činjenice postojanja nesposobnosti za samostalan život i rad, kao i izdržavanje od strane umrlog, a za decu je od značaja i činjenica školovanja.

Evo kako i koliko se umanjuje iznos porodične penzije

Iznos porodične penzije se određuje u procentu od penzije koja pripada, odnosno koja bi pripadala umrlom u momentu smrti, i to: za jednog člana 70 odsto, za dva člana 80 odsto, za tri člana 90 odsto, za četiri i više članova 100 odsto.

Deci bez oba roditelja pripada, pored porodične penzije po jednom roditelju, i porodična penzija po drugom roditelju, kao jedna penzija čiji iznos ne može preći najviši iznos penzije određen zakonom.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com