I dizel i benzin značajno jeftiniji! “Blic Biznis” saznaje: Ovo su nove cene goriva

Biznis Moj novčanik

Objavljene nove cene goriva za 17. maj 2024. godine

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 201 dinar, a litar benzina evropremijum BMB biće 196 dinara.

.

Foto: Studio113 / shutterstock

.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 24. maja. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je pojeftinio za dva dinara dok je benzin pojeftinio za tri dinara.

Blic preporučuje

Podsetimo, Vlada Republike Srbije usvojila je izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kako bi se smanjili visoki troškovi sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači i obezbedilo sprovođenje svih potrebnih agrotehničkih operacija, navodilo se u zvaničnom saopštenju.

Raste cena nafte u svetu

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je porasla na 79,128 dolara, a cena nafte Brent na 83,263 dolara.

Evropski fjučersi gasa su se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 29,500 evra za megavat-sat.

Globalni rast potražnje za naftom usporava

.

Foto: Golden Dayz / shutterstock

.

Globalni rast potražnje za naftom će u 2024. usporiti sa 2,3 miliona barela dnevno (bpd) na 1,1 milion bpd, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u majskom izveštaju.

Prognoza za 2024. je smanjena za oko 100.000 bpd u odnosu na prethodnu aprilsku procenu pošto IEA smatra da se rast potražnje za naftom vraća svom istorijskom trendu nakon ekstremne nestabilnosti u godinama pandemije i rata u Ukrajini.

Kako se navodi, slaba industrijska aktivnost i blage zimske temperature su smanjile potrošnju energenata u prvom kvartalu 2024, posebno u Evropi.

IEA očekuje da će rast globalne potražnje za naftom u 2025. iznositi 1,2 miliona bpd, navodi se na vebsajtu organizacije sa sedištem u Parizu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u svom najnovijem majskom mesečnom izveštaju, koji je objavljen juče, navela da očekuje rast potražnje za naftom od 2,2 miliona barela dnevno (bpd) u 2024. godini i dodatni rast potražnje od 1,8 miliona barela u 2025. godini.

Prognoza Međunarodne agencije za energiju se dakle znatno razlikuje od najnovije procene naftnog kartela OPEK.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com