Prvi put posle 500 godina “Rojal mejl” nije u britanskom vlasništvu! Češki milijarder na korak od preuzimanja ove institucije: Evo koliko nudi po akciji

Biznis Vesti

Češki milijarder na korak od preuzimanja britanske Kraljevske pošte

Češki milijarder Danijel Kržetinski je na korak od preuzimanja britanske Kraljevske pošte, nakon što je kompanija IDS, vlasnik poštanske i kurirske službe u Britaniji, danas objavila da je prihvatila njegovu ponudu u iznosu od 4,12 milijardi evra.

Foto: Roman Vondrous/CTK / Profimedia

Predsednik IDS-a Kit Vilijams je ranije saopštio da kompanija namerava da prihvati ponudu Kržetinskog od 370 penija po akciji, pošto smatra da je ona fer i odražava vrednost firme.

Blic preporučuje

Britanska Kraljevska pošta ima istoriju dugu više od 500 godina i ovo je prvi put u istoriji da neće biti u britanskom vlasništvu.

Milijarder iz Češke se oglasio saopštenjem u kome je naveo da preuzimanje ovakve institucije povlači sa sobom ogromnu odgovornost i da je pružio mnoge garancije zaposlenima i sindikatima, prenosi Gardijan.

Rojal mejl je privatizovana 2023. godine i u fiskalnoj godini koja se završila u martu 2024 je zabeležila gubitak od 348 miliona funti, odnosno oko 410 miliona evra.

Češki milijarder je u Velikoj Britaniji poznat kao jedan od vlasnika fudbalskog kluba Vest Hem u kome ima udeo od 27 odsto.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com