Зграде српских институција на северу КиМ трећи дан блокиране, на мосту на Ибру неколико карабињера, блиндирана и теренска возила

недеља, 01.09.2024,  07:04 -> 12:02

Извор: РТС

На северу Косова и Метохије такозвана косовска полиција и даље је испред српских институција. Кордон италијанских карабињера повукао се са моста на Ибру. На мосту као и до сада остаје неколико припадника карабињера са два блиндирана и два теренска возила. Из Кфора наводе да прате безбедносну ситуацију на северу и остају на опрезу. Београд тражи реакцију међународне заједнице.

Кордон италијанских карабињера повукао се са главног моста на Ибру.

На мосту на Ибру као и до сада остаје неколико припадника карабињера са два блиндирана и два теренска возила.

Додатни ресурси који припадају мултинационалној специјализованој јединици Кфора привремено су стационирани на главном мосту преко реке Ибар у Косовској Митровици, речено је за Танјуг у тој мисији.

У одговору на питање да ли је Кфор појачао своје снаге на мосту на Ибру након што је тзв. косовска полиција упала у српске институције на северу КиМ и након најава Приштине да ће мост отворити за саобраћај аутомобила, наведено је да су додатна распоређивања део периодичне обуке коју Кфор спроводи како би “тестирао своје дугогодишње процедуре и заштитио своје највише оперативне стандарде”.

Кфор наводи да је стално присутан на главном мосту на Ибру у Косовској Митровици и да наставља да спроводи редовне патроле у ​​његовој околини.

На питање каква је тренутна ситуација на северу КиМ, наведено је да Кфор прати безбедносну ситуацију на северу и остаје на опрезу.

“У добром је положају да предузме све неопходне мере како би наставио да испуњава свој мандат УН и да одговори на сваки даљи релевантан развој догађаја”, истиче се у одговору.

Мисија је поновила своју чврсту посвећеност да допринесе безбедном и сигурном окружењу за све људе и заједнице које живе на КиМ, у сваком тренутку и непристрасно, под мандатом УН.

Опширније Краће

Испред зграда Привременог општинског органа и Канцеларије за Косово и Метохију и других служби у Бошњачкој махали у Кoсовској Митровици и даље су паркирана возила тзв. косовске полиције. 

На мосту на Ибру снаге италијанског Кфора, јединице за разбијање демонстрација, и овога јутра су како је пренето новинарима, демонстрирале показну вежбу и тренутно су распоређени на главном мосту.

Министарка без портфеља Татјана Мацура саопштила је да оштре критике ЕУ и САД упућене Приштини због последњих акција на северу КиМ нису довољне, изражавајући наду да ће “искористити све њима доступне механизме и заштитити грађане и имовину изложене терору и санкционисати налогодавце вандалских активности на северу КиМ“.

“Веома сам забринута због још једне у низу акција уперене директно против српског становништва, културног и другог наслеђа и институција Републике Србије на северу Косова и Метохије. Сакривајући се иза завесе наводне борбе за једнакост грађана, режим Аљбина Куртија спроводи најперфидније протеривање, што представља преседан у савременој Европи и противно је свим њеним вредностима”, саопштила је Мацура.

У саопштењу кабинета министарке без портфеља задужене за координацију активности у области родне равноправности, спречавања насиља над женама и економског и политичког оснаживања жена, наводи се да једностраним акцијама и грубим кршењем људских права Срба, привремене институције у Приштини не желе ништа друго него да наставе “тихо етничко чишћење” које је на жалост подстакнуто јасно израженим осећајем страха од суживота у оваквим околностима.

“Од почетка варварских насртаја, преко 15 одсто припадника српског народа је напустило Косово и Метохију”, подсетила је Мацура.

Она је апеловала на утицајне међународне актере да препознају истинске напоре Београда да дијалог буде основа за решавање свих проблема и да “утичу на Аљбина Куртија како бисмо повратили жељени мир и стабилност”, као и да се сви проблеми решавају у оквиру институција.

Мацура је додала да механизми постоје с обзиром да их још увек важећа Резолуције СБ 1244 обавезује да обезбеде мир и безбедност свим грађанима.

“Свакако изражавам захвалност високим званичницима Европске уније и САД-а на оштрим критикама упућеним привременим институцијама на Косову и Метохији, али се плашим да то није довољно и не производи ефекте које наши грађани који живе у константном оправданом страху очекују, те се надам да ће искористити све механизме који су им доступни и заштити грађане и имовну изложене терору и санкционисати налогодавце вандалских активности на северу Косова и Метохије“, наводи се у изјави министарке Мацуре.

Опширније Краће

Зграде српских институција у четири општине на северу Косова и Метохије и даље су блокиране, а испред њих је такозвана косовска полиција. Кфор је појачао присуство на главном мосту у Косовској Митровици.

Акције полиције на северу покрајине утичу на безбедност, стабилност и мир, поручила је мисија Унмик, после разговора представника Српске листе са шефицом те мисије на Косову и Метохији Каролин Зијаде.

Српска листа је затражила хитну акцију међународних представника.

“НАТО је веома разочаран акцијама на северу Косова и Метохије које нису координиране са Кфором, навела је портпаролка Алијансе Фара Даклала.

Државни врх Србије оцењује да је на делу покушај да се испровоцира реакција и поручују да је избор политичка борба.

Председник Србије Александар Вучић у Прагу је имао низ билатералних састанака са европским званичницима, између осталог и са европским изаслаником за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком.

Вучић је затражио конкретну и недвосмислену реакцију Уније и земаља чланица не само у осуди најновијег насиља Приштине, већ и у спречавању таквих потеза и заштити Срба.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com