Нетанјаху: Ко убија таоце, не жели договор; Хамас: Израел је кривац за њихову смрт

недеља, 01.09.2024,  05:55 -> 11:25

Извор: РТС

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Сукоб Израела и Хамаса – 331. дан. ИДФ саопштио имена талаца чија су тела пронађена у тунелу у Рафи. Хамас: Израел је кривац за смрт талаца. У Гази отпочела масовна вакцинација деце млађе од 10 година против дечје парализе, током које су обе стране обећале да ће се придржавати хуманитарних пауза у трајању од осам часова. Израелска петодневна војна офанзива на град Џенин на Западној обали оставила је већи део града без воде и струје.

Нетанјаху: Ко убија таоце, не жели договор; Хамас: Израел је кривац за њихову смрт Нетанјаху: Ко убија таоце, не жели договор; Хамас: Израел је кривац за њихову смрт

Опозициони израелски лидер Јаир Лапид придружује се позивима на генерални штрајк и специјалну седницу Кнесета на којој ће се разговарати о споразуму о прекиду ватре и таоцима.

Шеф партије Јеш Атид позива послодавце и локалне власти да “зауставе привреду“, тврдећи да “земља пропада“ и да овако даље не може“.

Били су живи. Нетанјаху и кабинет смрти одлучили су да их не спасавају. Тамо су још увек има живих таоца, још увек се можемо договорити. Нетанјаху то не ради из политичких разлога“, наводи Лапид, тврдећи да је премијер дао приоритет очувању „коалиције са крајње десним министрима Безалелом Смотричем и Итамаром Бен Гвиром над животима наше деце“.

“Позивам сваког грађанина чије је срце сломљено јутрос да дође у седам (увече) на Бегин (пут у Тел Авиву) да протестује са нама“, каже Лапид.

Лапидова изјава долази након што је Форум талаца и несталих породица позвао на генерални штрајк у знак протеста због недостатка споразума о ослобађању преосталих талаца, уз подршку Израелског пословног форума, који представља већину радника у приватном сектору из 200 највећих компанија у земљи.

У писму председнику Кнесета Амиру Охани (Ликуд), Лапид захтева “хитну” седницу у понедељак како би се одржила дискусија “уз учешће премијера о питању обавезе постизања споразума о таоцима како би се спасили они који су још живи.”

Кнесет је на летњој паузи и за редовно заседање пленума потребна је подршка 25 посланика. Присуство Нетанјуаха морало би да затражи 40 посланика.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Израелска петодневна војна офанзива на град Џенин на Западној обали оставила је већи део града без воде и струје.

Разарања су била посебно интензивна у градском избегличком кампу, у којем живи више од 20.000 људи, где су делови главног пута раскопани и претворени у рушевине, наводи се у извештају Ал Џазире.

(Al Jazeera)

Уништена улица у Џенину

Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Опширније Краће

Бењамин Нетанјаху поручио је да Израел неће мировати док не ухвати одговорне за убиство шест талаца чија су тела извучена из Појаса Газе.

Нетанјаху је у саопштењу рекао да је Израел посвећен постизању споразума о ослобађању преосталих талаца и обезбеђивању безбедности Израела.

“Ко убија таоце, не жели договор“, истакао је премијер Израела.

(Reuters)

Таоци чија су тела пронађене на југу Газе

Tanjug/The Hostages Families Forum via AP

Опширније Краће

Уједињене нације, у сарадњи са палестинским здравственим властима, почеле су да вакцинишу 640.000 деце у Појасу Газе, а Израел и Хамас су пристали на кратке паузе у оружаним дејствима како би се кампања наставила.

Светска здравствена организација (СЗО) потврдила је прошлог месеца да је једна беба делимично парализована вирусом полиомијелитиса типа 2, што је први такав случај у енклави у последњих 25 година.

Кампања је почела у недељу у областима централне Газе, а наредних дана ће се преселити и на друга подручја. Борбе ће бити паузиране најмање осам сати у три узастопна дана.

СЗО је саопштила да ће паузе вероватно морати да се продуже на четврти дан и да ће прва рунда вакцинације трајати нешто мање од две недеље.

“Ово је првих неколико сати прве фазе масовне вакцинације, једне од најкомплекснијих на свету“, рекла је Џулијет Тума, директорка комуникација УНРВА, палестинске агенције УН за избеглице.

„Ово је тест за стране у сукобу да поштују паузе како би се омогућило тимовима УНРВА и другим медицинским радницима да дођу до деце. То је трка са временом“, истакла је Тума за Ројтерс.

Израел и Хамас, који до сада нису успели да закључе споразум који би окончао рат, рекли су да ће сарађивати како би кампања успела.

Званичници СЗО кажу да најмање 90 одсто деце треба да буде вакцинисано два пута са четири недеље између доза да би кампања успела, али се она суочава са огромним изазовима у Гази, која је у великој мери уништена ратом.

“Деца су и даље изложена, она не познају границе, контролне пунктове или линије борбе. Свако дете мора бити вакцинисано у Гази и Израелу како би се сузбили ризици од ширења ове опаке болести”, нагласила је Тума.

(Reuters)

Опширније Краће

Званичник Хамаса Изат ел Ришек окривио је Израел за смрт шесторице талаца, рекавши да Израел није вољан да постигне договор, прењноси Ројтерс.

Ришек је такође оптужио Сједињене Америчке Државе за “пристрасност“.

Међу пронађеним телима су и она америчко-израелског и руско-израелског држављанина.

Навео је да се Хамас више брине о животима својих затвореника него Џозеф Бајден, истичући да је та група прихватила његов предлог и резолуцију Савета безбедности УН.

“Бењамин Нетанјаху је одбацио предлог и резолуцију, а његова администрација је пристала на захтеве израелског премијера, који су имали за циљ да опструишу постизање споразума како би се одржао на власти”, рекао је Ришек.

(Reuters, Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелски председник Исак Херцог каже је да је срце читаве нације сломљено након што су војници у Гази пронашли тела шесторо убијених талаца.

“У име читаве државе Израел, носим њихове породице у срцу и молим за опроштај због тога што нисмо били у стању да безбедно кућама вратимо ваше најмилије”, навео је Херцог у саопштењу.

Истакао да убиство талаца доказује спремност Хамаса да изврши злочине против човечности, истичући да је “свети циљ” Израела да врати таоце кући.

(Tanjug)

Опширније Краће

Три полицајца убијена су у пуцњави у близини града Таркумије код Хеброна на Западној обали, рекао је полицијски комесар Дени Леви новинарима на лицу места.

Палестински наоружани нападачи отворили су ватру на аутомобил полицајаца, тешко их ранивши.

Раније је јављено да су двoјица преминула а у међувремену је и трећи подлегао повредама.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Тројица убијених талаца чија су тела пронађена у Појасу Газе била су на „хуманитарној“ листи заробљеника и требало је да буду пуштени у првој фази предложеног споразума о таоцима, кажу неименовани безбедносни извори за израелски Војни радио.

Како је навео тај извор, смањује се број талаца који испуњавају услове да буду пуштени у првој фази предложеног споразума (жене, мушкарци старији од 50 година и особе са озбиљним здравственим проблемима).

(Times of Israel)

Опширније Краће

Припадници палестинског Хамаса су непосредно пре доласка израелске војске брутално убили шесторо талаца чија су тела пронађена у тунелу у подручју Рафе, у Појасу Газе, рекао је портпарол израелских оружаних снага ИДФ Данијел Хагари.

“Према првим проценама, терористи Хамаса су их брутално убили недуго пре него што смо ми стигли до њих. Ова терористичка група их је отела 7. октобра прошле године. Њихова тела су пронађена током борби у Рафи, у једном тунелу око километар од тунела где смо спасли таоца Фархана ал-Кадија пре неколико дана”, навео је Хагари на прес конференцији.

Додао је да се, откако је нађен Фархан, припадници израелске војске труде да дејствују још пажљивије него иначе пошто постоје сазнања да у том подручју можда има још талаца, пренео је Тајмс ов Израел.

“Нисмо имали тачну информацију о локацији талаца”, рекао је Хагари, додајући да су оружане снаге водиле борбу са оперативцима Хамаса у области која се налази управо изнад тунела.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Најмање два Израелца убијена су када је на њихово возило отвoрена ватра у близини града Хеброна на окупираној Западној обали, јавили су у недељу израелски медији.

Изрелска војска је раније је известила о инциденту са пуцњавом, рекавши три особе су рањене, а снаге безбедности су трагајући за нападачима.

(Reuters)

Опширније Краће

Тела шест талаца које је Хамас отео 7. октобра пронађена су у тунелу у области Рафа у Појасу Газе, саопштила је израелска војска у недељу.

Тела Кармел Гата, Едена Јерушалмија, Херша Голдберг-Полина, Александра Лобанова, Алмога Сарусија и Орија Данина су пренета у Израел, наводи се у саопштењу.

(Reuters)

Израелска војска саопштила је да је лоцирала неколико тела у Појасу Газе, а да се можда ради о таоцима које је отео Хамас 7. октобра.

Током синоћњег протеста у Тел Авиву, где окупљени позивају израелску владу да склопи договор о таоцима са Хамасом, дошло је до сукоба полиције и демонстраната.

Породице талаца позвале су на још веће протесте, оптуживши Нетанјахуа да је напустио таоце.

Израелска војска покренула је велику операцију на окупираној Западној обали, док се наставља окупација града Џенин, где су у избегличком кампу у суботу убијена два Палестинца.

У нападима на Џенин, Наблус, Тубас и Тулкарем израелска војска убила је најмање 20 Палестинаца, а становници окупиране Западне обале суочавају се са несташицом хране, воде, струје и интернет конекције. Укупан број жртава у последњем напада у суботу био је 61.

Палестински здравствени званичници у Појасу Газе саопштили су да је у енклави отпочела масовна вакцинација деце против полиомијелитиса, након што је забележен први случај дечје парализе у последњих 25 година.

Након почетка у централној Гази, вакцинисање ће бити настављено и у јужном и северном Појасу Газе.

Кампања, која укључује две дозе, има за циљ да обухвати више од 640.000 деце млађе од 10 година.

Израелска војска саопштила је да је убила команданта централне бригаде палестинског Исламског џихада у Гази, Мухамеда Катравија у нападу који се догодио у четвртак.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com