iPhone 16 stiže 09. 09. – evo šta sve znamo o novoj seriji Apple telefona (FOTO)

Pored toga, kruže glasine o osvežavanju standardnih AirPods slušalica, kao i o ažuriranjima drugih Apple proizvoda. Dok Tim Cook ne izađe na (virtuelnu) scenu, sve je samo spekulacija. Evo šta nam one otkrivaju.

Blic preporučuje

iPhone 16 i iPhone 16 Pro

Za početak, sve sugeriše na to da će ovo biti još jedna godina iterativnih poboljšanja, tako da ne očekujte radikalne nove hardverske funkcije. Verovatno će biti predstavljena četiri nova modela, slično kao što je Apple uradio prošle godine. Novi telefoni će navodno biti nazvani iPhone 16, 16 Plus, 16 Pro i 16 Pro Max, prema analitičaru industrije Marku Gurmanu. Ovo je ista imenovanja kao prošlogodišnji iPhone 15, tako da glasine o tome da će Apple usvojiti naziv “iPhone Ultra” izgledaju značajno preuveličane.

Čak i ako Apple ne koristi naziv Ultra, Pro modeli bi mogli imati nešto veće ekrane, što je uvek dobro (ako volite velike telefone). Regularni Pro će verovatno rasti sa 6.1 na 6.3 inča, dok će Pro Max dostići 6.9 inča, povećanje u odnosu na 6.7 inča. Na kraju, očekujemo da će biti dodana nova boja ili dve, kao i obično. Gurman iz Bloomberga sugeriše da Apple planira da se odrekne plavog modela u korist povratka roze zlatne boje. Takođe, 9to5Mac je izvestio o novoj boji “zlatnog titana” za iPhone 16 Pro model. Na osnovu izvora koji je prethodno tačno pogodio sivi titanijum iz prošle godine, prikazano je da se radi o više zlatnoj nijansi.

Što se tiče hardvera, očekuje se novi čipset koji koristi Apple nedavni fokus na veštačku inteligenciju, poznatu kao Apple Intelligence. Kao što je uobičajeno, Pro i Pro Max modeli će verovatno dobiti moćniji čip od standardnih modela. Izgleda da će osnovna količina RAM biti 8 GB, kako bi se obavile prethodno pomenute AI funkcije.

Takođe se šuška da će standardni iPhone 16 i iPhone 16 Plus dobiti Action Button, funkciju uvedenu prošle godine za iPhone 15 Pro i Pro Max. Ovaj višenamenski taster je direktna zamena za taster za isključivanje zvuka, ali može biti prilagođen za kontrolu različitih funkcija. Action Button može se koristiti za promenu postavki zvona, uključivanje svetla, pokretanje kamere i još mnogo toga.

Priča se i o još jednom novom tasteru, sa desne strane telefona. Ovaj taster će kontrolisati funkcije kamere, funkcionišući kao taster na DSLR aparatima. Izveštaji sugerišu da će mekano pritisnuti aktivirati autofokus, dok će jači pritisak napraviti fotografiju. Navodno, on će biti prisutan samo kod Pro i Pro Max modela.

Kada je kamera u pitanju očekuje se da bi ona mogla doživeti dizajnersko osveženje. Apple bi mogao da se odrekne kvadratnog oblika i pređe na vertikalnu orijentaciju. Ovo bi moglo važiti samo za osnovni iPhone 16 i možda Plus model.

Novi operativni sistem

Već znamo šta nas očekuje na softverskom frontu, zahvaljujući nedavnom WWDC događaju. Prema prethodnim godinama, iOS 18 bi trebao biti dostupan u nedelji nakon događaja. Ažuriranje softvera donosi prilagodljiviji Control Center i Home Screen. Takođe će konačno doneti podršku za RCS na iPhone.

Što se tiče Apple Intelligence, moraćete da sačekate malo. Najavljen je kao deo iOS 18, ali je odložen za iOS 18.1. Ovo nije velika stvar, budući da se očekuje da će taj OS biti dostupan u oktobru, ali to znači da rani korisnici iPhone 16 neće moći odmah da se igraju sa AI.

Apple Watch Series 10 i Apple Watch Ultra 3

Od 2016. godine, iPhone događaji su takođe uključivali detaljno predstavljanje najnovijeg Apple Watch. Ove godine izgleda da neće biti drugačije. Zapravo, ovo je velika godina za Apple Watch. Približavamo se desetoj godišnjici ovog uređaja, pa postoje različite glasine o tome da li će sledeći model biti nazvan Apple Watch Series 10 ili Series X.

Bez obzira na naziv, sledeći standardni pametan sat će imati veći ekran koji je više u skladu sa Ultra modelom. Očekuje se da će Apple napustiti 41mm dimenzije i uvesti 49mm dizajn.

Postoje glasine da je Apple potpuno redizajnirao sistem kaiševa i dodao nove konektore. Ovo će verovatno olakšati prilagođavanje kaiševa, ali postoji i nedostatak. Ovaj potez bi mogao da učini da stari kaiševi više ne odgovaraju.

Naravno, biće tu novi čip za napajanje ovih satova, ali nemamo detalje. Što se tiče softverskog dela, izgleda da je Apple naišao na neke poteškoće prilikom razvoja dugo očekivanih alata za praćenje zdravlja. Praćenje zdravlja je jedna od ključnih funkcija Apple Watch, pa je kompanija radila na novim senzorima za detekciju visokog krvnog pritiska i apneje u snu. Međutim, ova tehnologija verovatno neće biti spremna za ovogodišnji pametan sat. Apple takođe razvija senzor za glukozu već skoro deset godina, pa ko zna, možda će se konačno pojaviti sa Series X.

Na kraju, postoji velika mogućnost da Apple predstavi novu verziju povoljnijeg Watch SE modela. Poslednji put je ažuriran 2022. godine, pa je osveženje već dugo potrebno. Postoje izveštaji da će Apple zameniti aluminijumski spoljašnji deo sa čvrstom plastičnom školjkom. Ovo bi trebalo da smanji troškove još više. Trenutno je Apple Watch SE 250 dolara, dok je najpovoljniji Samsungov nosivi uređaj Galaxy Watch FE 200 dolara. Apple bi možda želeo da se takmiči u tom cenovnom opsegu.

AirPods 4

Izveštaji kažu da Apple priprema dva nova modela svojih standardnih slušalica. AirPods 4 bi mogli da uključuju i osnovni model i srednji model, koji bi u suštini zamenili AirPods 2 i AirPods 3.

Velika vest je da će oba modela AirPods 4 verovatno prelaziti na USB-C kućište kako bi se uskladili sa iPhone-om i drugom generacijom AirPods Pro. Sugerirano je da će jeftiniji od dva predstojeća modela možda imati nedostatak bežičnog punjenja, dok će srednji model podržavati ovu tehnologiju. Ovo je ista strategija koju je Apple pratio sa prethodnim generacijama, pa ima smisla.

Oba modela bi trebala imati sličan dizajn, iako je verovatno da će srednji model podržavati aktivno poništavanje buke, slično kao Pro model. Što se tiče Apple-ovih vrhunskih Pro slušalica, verovatno neće biti osveženja ovog puta. Takođe postoji misterija oko Apple-ovih slušalica za preko ušiju, AirPods Max. Prošle su četiri godine otkako su ovi premium slušalice stigle u prodaju (i još uvek koriste Lightning port za punjenje), tako da je osveženje više nego potrebno.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com