Loš početak meseca za Wall Street: Nvidia pala za 10 odsto

Biznis Vesti

Loš početak meseca za Wall Street: Nvidia pala za 10 odsto

Američki indeksi u utorak oštro su pali, ponajviše tehnološko sektor, pa je tako septembar, koji se smatra jednim od najlošijih meseca za tržište kapitala, počeo u sumornom raspoloženju.

.

Foto: Richard Drew / Tanjug/AP

.

Dow Jones indeks skliznuo je 1.51 posto, na 40.936 poena dok je S&P 500 potonuo 2.12 posto, na 5.528 poena, a Nasdaq indeks 3.26 posto, na 17.136 poena.

Blic preporučuje

U ponedeljak se na najvećoj svetskoj berzi zbog praznika u SAD-u nije radilo, a juče su cene deonica pale u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Najviše su pale cene u tehnološkom sektoru, pri čemu su pod pritiskom bile deonice tzv. “sedam veličanstvenih”, one koje su poslednjih godina predvodile po rastu cena.

Tako je cena Nvidie potonula gotovo 10 posto, pa je taj proizvođač čipova izgubio na tržišnoj vrednosti gotovo 280 milijardi dolara. Cena deonice Alphabeta pala je, pak, 3,6 posto, Applea 2,7, a Tesle i Microsofta oko 1,6 posto.

Foto: Richard Drew / Tanjug/AP

U fokusu ulagača bio je izveštaj o industrijskoj aktivnosti u avgustu u SAD-u, koje je pokazalo da se rast najveće svetske ekonomije usporava. Poslednjih nedelja su cene deonica na Wall Streetu snažno porasle jer ulagači veruju da će ekonomija izbeći recesiju, uprkos povišenim kamatnim stopama.

Podršku tržištu pruža i uverenje ulagača da će američka centralna banka u septembru smanjiti kamatne stope. Na tržištu prevladava stav da će Fed smanjiti kamate za 0.25 postotnih poena, ali neki očekuju i oštriji rez od 0.50 postotnih poena.

Mada predstoji smanjenje cene novca, što bi trebalo podstaknuti rast ekonomije, septembar je počeo loše. Analitičari podsećaju da se prema podacima još od 1950.-ih godina pokazalo da je septembar jedan od najslabijih meseca za tržište kapitala.

Foto: Richard Drew / Tanjug/AP

– Svi pišu o tome kako je septembar grozan mesec i čini se da ta priča hrani samu sebe, a to loše utiče na raspoloženje ulagača, kaže Jason Browne, predsednik u kompaniji Alexis Investment Partners.

I na evropskim berzama su cene deonica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,78 posto, na 8.298 poena, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.97 posto, na 18.747 poena, a pariški CAC 0.93 posto, na 7.575 poena.

(See Biz)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com