AMD otvorio novi centar za inženjerski dizajn u Beogradu i Nišu

On je na konferenciji za medije upriličenoj povodom otvaranja tog centra rekao da je ovo početak dugotrajne saradnje kompanije AMD sa univerzitetima u Srbiji na razvoju inženjerskog kadra u našoj zemlji.

amd

“Mi hoćemo da pomognemo fakultetskim institucijama da kreiraju kadar koji je neophodan za digitalizaciju i za nove trendove u industriji”, rekao je Zdravković.

Prema njegovim rečima, novi centar za inženjerski dizajn će zapošljavati visoko kvalifikovane softverske inženjere fokusirane na razvoj softverskih tehnologija optimizovanih za AMD-ove vodeće računarske platforme.

Kako je naveo, u novom centru u Beogradu, radiće 60 inženjera, dok će ih u Nišu biti 30 i svi oni će se baviti fundamentalnim razvojem za čipove i softver AMD.

“Nastavićemo da razvijamo ovaj centar i da ga u sledećih nekoliko godina udvostručimo, a možda i više. Znači da napravimo centar za razvoj AMD, adekvatan onom u Torontu ili u Kaliforniji”, rekao je Zdravković.

On je dodao da će novi razvojni centar u Srbiji biti dostupan kako iskusnim tako i onim mladim inženjerima.

“Mi ćemo naravno tražiti iskusne inženjere koji su ovde ispekli zanat, ali imamo i univerzitetski program koji će pomoći inženjerima tokom studija da u stvari prilagode svoje znanje. Radićemo sa univerzitetima i profesorima kako bi inženjerski kadar koji završava fakultet potpuno bio spreman da doprinese AMD-u”, objasnio je Zdravković.

On je dodao i da su investicije AMD u Srbiji svedočanstvo snažnog inženjerskog talenta u regionu Balkana.

Naveo je i da će novi centar za inženjerski dizajn biti od ključnog značaja za omogućavanje dizajna i primene budućih generacija AMD Instinct i Radeon akceleratora kako bi pomogli da se Al rešenja od kraja do kraja učine dostupnijim kupcima širom sveta.

On je dodao i da je novi inženjerski centar uspostavljen ugovorom sa HTEC-om, globalnom kompanijom za tehnološke usluge.

Direktor razvoja softvera i menadžer za Srbiju u AMD-u Đorđe Simić rekao je da je sjajno biti deo kompanije koja je pionirska u napredovanju veštačke inteligencije i koja stalno pomera granice u poluprovodničkim i softverskim inovacijama.

Na današnjoj konferenciji je navedeno i da je AMD nedavno proširio svoje inženjersko prisustvo u regionu Balkana otvaranjem centra za istraživanje i razvoj 2021. godine u Jašiju u Rumuniji, kao i da će nastaviti da radi sa HTEC-om i drugim regionalnim kompanijama za tehnološke usluge na dopuni projekata razvoja softvera i hardvera.

Najavljeno je i da AMD planira da uspostavi saradnju sa lokalnim univerzitetima kako bi obezbedio obrazovne resurse i programe inženjerske prakse, sa ciljem da dalje razvije lokalne inženjerske kapacitete kao podršku svojim budućim planovima rasta u Srbiji.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com