Хезболах испалио 55 ракета на север Израела, избили пожари у неколико области; Израелски ловци гађали југ Либана

субота, 14.09.2024,  05:50 -> 16:49

Извор: РТС

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Сукоб Израела и Хамаса – 344. дан. Око 55 ракета испаљено је јутрос према Сафеду и околним подручјима, саопштила је Израелска војска (ИДФ). Према извештајима медија на хебрејском језику, бројни удари изазвали су пожаре. Тел Авив је узвратио нападом на јужни Либан. Израелски ловци гађали су положаје Хезболаха, одакле су раније данас испаљене ракете на Горњу Галилеју.

Хезболах испалио 55 ракета на север Израела, избили пожари у неколико области; Израелски ловци гађали југ Либана Хезболах испалио 55 ракета на север Израела, избили пожари у неколико области; Израелски ловци гађали југ Либана

Уједињени Арапски Емирати нису спремни да подрже послератни план за Газу без успостављања палестинске државе, написао је министар спољних послова Абдулах бин Зајед Ал Нахјан на Икс-у.

(X)

Опширније Краће

ИДФ саопштава да је недавно извео ваздушни напад на групу Хамасових оперативаца на командну просторију која се налазила у оквиру бивше школе у ​​граду Гази.

Према наводима војске, Хамас је користио школу за планирање и извођење напада на трупе и Израел.

Школа је служила као склониште за расељене из Газе, а палестински медији извештавају о неколико жртава у нападу.

ИДФ тврди да је предузео кораке да ублажи штету цивилима у нападу и оптужио Хамас да “систематски” користи цивилне локације за терор.

(Times of Israel)

Опширније Краће

Након ракетне паљебе из северног Појаса Газе на град Ашкелон на јужној обали, војска Израела позива Палестинце у Беит Лахији да се евакуишу.

Портпарол ИДФ-а на арапском језику, објавио је мапу зона које треба евакуисати.

Саопштава да је “наведено подручје у прошлости много пута упозорено” и да се сматра “опасном зоном борбе”, након поновљених ракетних напада на Израел.

У нападу су на Ашкелон испаљене две ракете, једна је пресрета, а друга је погодила море.

(Times of Israel)

#عاجل ‼️ الى كل المتواجدين في أحياء المنشية، الشيخ زايد ومشروع بيت لاهيا:

⭕️المنظمات الإرهابية تطلق مرة اخرى القذائف الصاروخية وتواصل العمليات الإرهابية نحو دولة اسرائيل.

⭕️تم تحذير المنطقة المحددة مرات عديدة. المنطقة المحددة تعتبر منطقة قتال خطيرة

⭕️نؤكد ان الاخلاء لا يشمل… pic.twitter.com/ZECOTJNhvj

— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) September 14, 2024

Израелска војска је саопштила да су њени борбени авиони напали инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану.

Израелски борбени авиони погодили су две зграде у Блиди, у јужном Либану, након што је тамо примећена група оперативаца Хезболаха, саопштио је ИДФ.

(Times of Israel)

מטוסי קרב תקפו מוקדם יותר היום מבנה צבאי בו פעלו מחבלים של ארגון הטרור חיזבאללה ומבנה צבאי נוסף של הארגון במרחב בליידא שבדרום לבנון.

בנוסף, צה”ל תקף בירי ארטילרי במרחב עייתא א-שעב שבדרום לבנון pic.twitter.com/VveFrnYk30

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) September 14, 2024

Опширније Краће

Најмање 41.182 Паестинца су убијена, а 95.280 њих је рањено у израелским нападима на Појас Газе од 7. октобра, објавило је Министарство здравља те палестинске енклаве.

(Al Jazeera)

Најмање 10 Палестинаца погинуло је након израелског војног напада на куц́у у насељу Туфа у Гази, пренела је новинска агенција Вафа.

Међу погинулима су најмање четворо деце и три жене, док се још неколико особа води као нестало испод рушевина срушене куће, која је припадала породици Бустан, преноси Ал Џазира.

Вафа је такође пренела да су у ноћи са петка на суботу, две особе погинуле у израелском нападу на Кан Јунис, док је неколико рањено.

Екипе цивилне одбране саопштиле су да су израелске снаге гађале шатор у којем су смештени расељени људи у градској области Ел Атар.

Такође, осам особа погинуло је у изралеском нападу на избеглички камп Џабалија на северу Газе, пренела је поменута агенција. У згради која је погођена налазило се неколико расељених Палестинаца.

(Wafa, Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелске снаге ухапсиле су најмање десет Палестинаца, укључујући неколико бивших затвореника, саопштило је Друштво палестинских затвореника.

“Хапшења су извршена у покрајинама Наблус, Рамаллах, Тулкарем и Хеброн”, наводи сеу саопштењу.

Према речима Друштва палестинских затвореника, од 7. октобра на окупираној Западној обали и окупираном Источном Јерусалиму ухапшено је више од 10.700 Палестинаца.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Шеф турске Националне обавештајне службе Ибрахим Калин разговарао је у Анкари са челницима Хамаса о прекиду ватре у Појасу Газе.

Разговори су били фокусирани на тренутне преговоре, укључујући спорне тачке попут ослобађања заробљеника, као и на начине да се олакша улазак хуманитарне помоћи.

(Hürriyet, Al Jazeera)

Опширније Краће

Ракете испаљене из Либана изазвале су пожаре у близини Ами’ада на северу Израела.

Са пожаром се бори шест ватрогасних екипа, јављају израелски медији.

Раније данас, израелска војска објавила је да је око 55 ракета испаљено из Либана у два одвојена напада, те да је одговорила ударом на ракетне бацаче Хезболаха.

(Times of Israel, Al Jazeera)

Опширније Краће

Израелска војска саопштила је да су њени борбени авиони бомбардирали локацију Хезболаха у јужном Либану, одакле су раније данас испаљене ракете на израелску регију Горња Галилеја.

Такође је артиљеријском ватром напала војну структуру Хезболаха у подручју Кафр, као и неколико других локација у јужном Либану.

Израелска војска саопштила је раније данас, да је из јужног Либана на северни Израел испаљено укупно 55 ракета.

Неке су пресретнуте, а већина је пала на отворена подручја, без пријављених жртава, додаје се.

Израелски ловци гађају положаје Хезболаха у Либану.

(Al Jazeera)

Опширније Краће

Око 55 ракета испаљено је јутрос према Сафеду и околним подручјима, саопштила је Израелска војска (ИДФ).

У првом баражу испаљено је око 20 ракета, ау другом око 35. Један број је пресретнут, док је други пао на отвореним подручјима. Није било извештаја о повређенима.

Према извештајима медија на хебрејском језику, бројни удари изазвали су пожаре.

Војска каже да су недуго касније авиони погодили ракетне бацаче у јужном Либану.

(Times of Israel)  

Опширније Краће

Министарство здравља у Гази саопштило је да је најмање пет Палестинаца погинуло, међу којима је двоје деце, а више њих повређено у израелском ваздушном нападу на камп Маваси у тој енклави.

Виши заменик директора УНРВА у Гази Сам Росе рекао је да је школа Ел Јаоуни у Нусеирату, коју је Израел бомбардовао у среду, недавно коришћена за вакцинацију деце против дечје парализе.

У нападу је сравњен део школе Ел Јаоуни и убијено шест радника УНРВА, што је, како је наглашено из Агенције УН-а за палестинске избеглице, највећи број смртних случајева међу њеним тимом у једном инциденту у њеној историји.

Тело турско-америчке активисткиње Ајсенур Езги Ејги, коју је израелска војска убила током протеста против израелских нелегалних насеља на окупираној Западној обали, стигло је у Истанбул.

Турска тражи обдукцију како би прикупила доказе за суђење у текућем процесу против Израела на Међународном суду правде (МСП).

У Шпанији се одржава састанак неколико муслиманских и европских земаља на високом нивоу ради разговора о завршетку конфликта у Појасу Газе.

Шпански министар спољних послова Хосе Мануел Албарес рекао је да Израел није позван јер није део контакт групе, додајући да би у будућности било корисно да “делегација Тел Авива буде за било којим столом где се разговара о миру и решењу две државе“.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жосеп Борељ на скупу у Мариду позвао је на “нови колективни напор“ да се заустави рат у Гази и да се коначно постигне заједнички циљ ЕУ о две државе, Палестине и Израела.

Папа Фрања осудио је смрт палестинске деце у израелским војним ударима у Гази, називајући нападе на школе, “ружним“.

Како је оценио, обе стране не предузимају кораке ка миру.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com