Шеснаести дан блокаде српских институција на северу КиМ

У временима изазова, у ситуацији када се српски народ налази на удару етно-национализма Аљбина Куртија који спроводи институционално насиље над српским народом, држава Србија на челу са председником Александром Вучићем још једном показује да мудром и одговорном политиком чини све да српски народ заштити на начин који је у овом тренутку најефикаснији у смислу мера против свега онога што Курти ради Србима на Космету, изјавио је градоначелник Штрпца Далибор Јевтић.

Према његовим речима, елеметни Куртијевог етно-националнизма протеривања Срба са Космета су угрожавање безбедности и сигурности српског становништва спровођењем акција против свега што је српско на КиМ, спречавање економског развоја (немогућност улагања) као предуслов стварања економско-социјалних изазова у срединама у којима живе Срби, контиунирана неоснована хапшења и подизање оптужница против Срба (без икаквих доказа) где је “правда и право” мисиона именица, затварање српских институција.

“Како се датум парламентарних избора на Косову буде приближавао (9. фебруар 2025), тако ће агресивност Куртија бивати све већа и већа”, истиче Јевтић и додаје да нико не буде “изненађен” та агресивност ће бити исказана и кроз укључивања нових елемената етно-националнистичке политике попут удара на нашу Српску Православну Цркву, потенцијално здравство и образовање.

Сада, како каже, долази до одговора зашто су мере које је председник Вучић представио у овом тренутку најефикаснији одговор.

“Сваки демократски одговор, суштинско залагање за мир, дипломатска и институционална борба против етно-националнистичке политике Куртија су све оно што Куртију не одговара. Курти жели сукобе, он жели рат јер за четири године своје владавине нема нити једног резултата у економији, инфраструктури и генерално нити у једној области важној за живот за грађане. Дакле Курти жели реакцију у виду изазивања сукоба јер је то нешто што ће њему донети победу на предстојећим изборима”, истакао је Јевтић.

Опширније Краће

Запослени у привременим општинским органима, ПИО фонду, Канцеларији за Косово и Метохију – и даље, 16 дана од почетка блокаде, не могу на своја радна места.

Због све теже ситуације на Косову и Метохији и положаја у којем се налази српски народ, председник Александар Вучић представио је наредне потезе, подељене у 5 области, који ће бити направљени, а пре свега како би се отклониле кључне последице једностраних и некоординисаних акција Аљбина Куртија.

Државни врх Србије у наредном периоду разговараће са великим бројем светских званичника како би се објаснио тежак положај српског народа на Косову и Метохији и представили потези које ће Београд повући.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com