Зеленски: Операција на руској територији тече по плану; Москва: Ослобађена два места у Курској области

уторак, 17.09.2024,  05:55 -> 14:21

Извор: РТС

РАТ У УКРАЈИНИ

Рат у Украјини – 937. дан. Руска ПВО оборила 16 дронова изнад Брјанска и Курска. Због удара на енергетску инфраструктуру у Сумској области, прекиди у снабдевању струјом. Око милион Украјинаца и Руса је убијено рату, објавио је “Волстрит џорнал” , позивајући се на неименоване изворе и процене западних обавештајних служби.

Сумска област без струје због руских удара; Волстрит џорнал: Око милион Украјинаца и Руса погинуло у рату Сумска област без струје због руских удара; Волстрит џорнал: Око милион Украјинаца и Руса погинуло у рату

Отприлике милион Украјинаца и Руса је убијено рату, објавио је Волстрит џорнал, позивајући се на неименоване изворе и процене западних обавештајних служби.

Кијев и Москва су углавном избегавали да коментаришу губитке које су њихове снаге претрпеле током рата, који траје две и по године.

Поверљива украјинска процена наводи да су губици Кијева 80.000 погинулих и 400.000 рањених војника, пише амерички лист.

Володимир Зеленски представио је много мањи број војних губитака у фебруару – 31.000. Том приликом није навео биланс рањених.

Процене западних обавештајних служби које се позивају на Волстрит џорнол наводе да су руски губици износили до 200.000 мртвих и 400.000 рањених.

То је блиско проценама Кијева о жртвама Москве, која је од 17. септембра више од 635.000 убијених и рањених.

Процурели документи Пентагона које је Економист објавио у јулу сугеришу да би руски губици могли бити још озбиљнији, а највиша процена иде до 728.000 убијених, повређених или заробљених војника.

(Кyiv Independent)

Опширније Краће

Немачка ће ове зиме обезбедити додатних 100 милиона евра помоћи Украјини, саопштила је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок током посете Молдавији.

(Reuters)

Руске снаге напале су током ноћи енергетску инфраструктуру у североисточној украјинској области Суми, због чега је дошло до прекида испоруке електричне енергије у неким окрузима и преласка на резервне системе напајања, саопштиле су локалне власти.

Погођена су насеља Конотопског, Октирског и Сумског округа, а витални инфраструктурни објекти користе резервне системе напајања, објавили су регионални званичници на Телеграму.

Вршилац дужности градоначелника Сумија Артем Кобзар изјавио је да у граду нема жртава и да комуналне службе отклањају последице напада, преноси Ројтерс.

(Reuters)

Опширније Краће

Украјинске ваздухопловне снаге саопштиле су да су преко ноћи обориле 34 од 51 руске беспилотне летелице.

Како се додаје, противваздушна одбрана ангажована је у пет региона.

Локалне власти навеле су да су руске снаге напале енергетску инфраструктуру у североисточној украјинској области Суми.

(Reuters)

Опширније Краће

Руски системи ПВО уништили су током ноћи 16 украјинских дронова изнад граничних области Брјанска и Курска, саопштило је тамошње Министарство одбране.

Петнаест дронова је оборено изнад Брјанска и један изнад Курска, наводи се у саопштењу објављеном на Телеграму.

(Reuters)

Опширније Краће

Борбе у Украјини воде се у седам праваца, а најнапетија ситуација је код Курахова, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.

У Курској области све иде по плану, саопштио је Володимир Зеленски. С друге стране, Москва тврди да је осободила два места од украјинских трупа.

Владимир Путин одлучио је да повећа попуњеност Оружаних снага Руске Федерације на 2.389.130 укључујући 1,5 милиона војног особља.

Велика Британија неће дозволити Украјини да користи ракете дугог домета “сторм шедоу” против циљева у Русији без сагласности САД, пише Тајмс.

Руски стручњаци започели су детаљну студију пројектила “сторм шедоу”, преносе РИА Новости.

Све конкретне одлуке о украјинској употреби ракета дугог домета унутар руске територије требало би да донесу појединачни савезници, изјавио је у одлазећи шеф НАТО-а Јенс Столтенберг.

Иако Кијев није добио дозволу САД за ударе оружјем далеког домета, Зеленски каже да је Москва померила авионе на већу удаљеност.

Руске спољнообавештајне службе тврде да Кијев на подстицај САД спрема провокацију извођењем инсценираног “руског ракетног удара” на дечју установу са бројним жртвама.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com