Beograd dobija nove nebodere pored nekadašnjeg auto-puta

Tekst objavljen: 18.09.2024 13:55        

Sudeći prema planovima koji su u pripremi, u Beogradu bi uskoro mogla da počne izgradnja još nebodera na atraktivnim lokacijama uz moto-put: prekoputa kule Geneks i na mestu Beogradske industrije piva (BIP)

Beograd dobija nove nebodere pored nekadašnjeg auto-puta

Lokacija kod nezavršene garaže u novobeogradskom Bloku 34, nedaleko od Geneks kule, čija gradnja je počela još 90-ih godina, mogla bi biti pretvorena u zonu mešovitih gradskih centrara.

Naime, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio rani javni uvid Elaborata za potrebe izrade plana detaljne regulacije dela Bloka 34 na Novom Beogradu. Na planirana je kombinacija višeporodičnog stanovanja i komercijalnih sadržaja iz oblasti trgovine i uslužnih delatnosti.

Naručilac izrade plana je kompanija Verano, koja je 2005. godine od državnog preduzeća Napred kupila nezavršenu sedmospratnu garažu.

Planom je predviđeno da bruto razvijena građevinska površina (BRGP) za mešovite gradske centre bude 135.280 kvadratnih metara, čime bi Blok 34 dobio oko 3.000 novih stanovnika.

Maksimalna visina venca objekta je, kako piše, 32 metra, ali je u Elaboratu naznačeno da će biti „preispitana mogućnost gradnje visokih objekata.“

Kompanija Verano je, kako podseća eKapija, još 2009. godine na ovom mestu planirala izgradnju nebodera „Verano Tower“. Prema projektu kompanije Projmetal taj komleks je trebalo da sadrži poslovni i trgovinski deo, kao i hotel.

Kule i iznad Mostarske petlje

Blok 34 nije, međutim, jedina lokacija duž moto-puta kroz Beograd na kojoj bi mogli da niknu neboderi. Naime, transformacija kompleksa Beogradske BIP-a u Bulevaru vojvode Putnika, odnosno iznad Mostarske petlje, iz industrijske namene u mešoviti gradski centar ponovo će biti tema plana detaljne regulacije.

Novi planski dokument za tu vrednu lokaciju i nekada čuvenu pivaru radiće se pet godina posle donošenja postojećeg, čija rešenja ni do danas nisu realizovana.

U odluci o izradi PDR-a kompleksa BIP-a kojim će biti obuhvaćeno oko 7,13 hektara, između ostalog je navedeno da je cilj izrade plana i mogućnost uvođenja novih saobraćajnica i remodelovanje planiranih vodeći računa o stečenim obavezama iz važećeg PDR-a.

„Predlaže se da se u odnosu na planiranu namenu u celinama tri, četiri i pet planira zona mešovitih gradskih centara u zoni više spratnosti (M4) i preispitaju trase i kapaciteti saobraćajnih površina, kao i mogućnost formiranja veze sa prostorom GAK-a u vidu nadzemne veze preko auto-puta, odnosno pasarele za biciklistički i pešački saobraćaj“, piše u odluci.

Izrada novog planskog dokumenta poverena je firmi Urbanistiq iz Beograda koja nacrt PDR-a treba da ispostavi u roku od 12 meseci od dana stupanja na snagu odluke. Finansijer novog plana je BIP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com