Кијев открива зашто Руси поткопавају бране око Белгорода; САД увеле нове санкције Русији и Северној Кореји

петак, 20.09.2024,  05:50 -> 07:55

Извор: РТС

РАТ У УКРАЈИНИ

Рат у Украјини – 940. дан. Руске трупе активно поткопавају бране у области Белгорода, да ако буду морали дигну бране у ваздух како би успорили напредовање одбрамбених снага Украјине, саопштила је тактичко-оперативна група “Харков”. Сједињене Америчке Државе су увеле нове санкције за платни промет између Русије и Северне Кореје.

Кијев открива зашто Руси поткопавају бране око Белгорода; САД увеле нове санкције Русији и Северној Кореји Кијев открива зашто Руси поткопавају бране око Белгорода; САД увеле нове санкције Русији и Северној Кореји

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштава да је допутовала у посету Кијеву и да ће са украјинским званичницима разговарати о европској подршци, спремности Украјине за одбрану током зиме и напредак у вези са кредитима Г7.

“Моја осма посета Кијеву поклапа се са скорим доласком грејне сезоне, а Русија наставља да напада енергетску инфраструктуру”, написала је Фон дер Лајен на мрежи Икс.

Фон дер Лајен је јуче у Бриселу најавила да ће ЕК додатно издвојити око 160 милиона евра за помоћ енергетском систему Украјине, што укључује 60 милиона за хуманитарне потребе и 100 милиона за поправке и рестаурацију.

Навела је да ће тај износ бити обезбеђен од прихода од замрзнуте руске имовине.

(Танјуг)

My 8th visit to Kyiv comes as the

heating season starts soon, and Russia keeps targeting energy infrastructure.

We will help Ukraine in its brave efforts.

I come here to discuss Europe’s support.

From winter preparedness to defence, to accession and progress on the G7 loans. pic.twitter.com/kxxWFA7eA0

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 20, 2024

Русија види како НАТО појачава вежбе у вези са кризама на Арктику и спремна је да брани своје интересе, укључујући и војне, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

“Видимо како НАТО појачава своје вежбе у вези са могућим кризама на Арктику, наша земља је потпуно спремна да брани своје интересе у војном, политичком и војно-техничком смислу”, упозорио је руски министар спољних послова у интервјуу у оквиру документарног филма “Совјетски пробој”, а преноси РИА Новости. 

Агенција подсећа да је Министарство одбране САД у јулу објавило ажурирану верзију Арктичке стратегије Пентагона, према којој намерава да самостално и са савезницима изведе војне вежбе на Арктику како би демонстрирало своју борбену способност и интероперабилност.

Поред тога, према документу, САД намеравају да сарађују са партнерима и савезницима на Арктику, као и индустријским компанијама и локалним племенима на Аљасци како би ојачале одвраћање у региону. Из стратегије произилази и да САД и њени савезници намеравају да до 2030. године предају у рад више од 250 савремених вишенаменских борбених авиона способних да изводе операције на Арктику.

Помоћник руског председника, председник Поморског колегијума Николај Патрушев изјавио је почетком септембра да Вашингтон и његови савезници ескалирају ситуацију дуж периметра руских граница, непрестано тестирајући одбрамбене способности Москве.

Према његовим речима, Вашингтон је заузео курс за милитаризацију Арктика и ометање руских економских активности на северним географским ширинама.

Опширније Краће

Једна особа је погинула, а најмање 13 их је рањено у руском удару на Дом за старе у Суми.

Немачка је пренела Украјини нови велики пакет војне помоћи, који, између осталог, укључује тенкове “леопард 1 А5”, самоходне топове “гепард”, беспилотне летелице и више од 60.000 муниције.

С друге стране председник Владимир Путин је објавио да је Русија вишеструко повећала производњу веома траженог наоружања и побољшала његове карактеристике.

Из Ратне морнарице потврђују да су нуклеарне подморнице спремне да употребе најмоћније и најразорније оружје.

Руске трупе активно поткопавају бране у области Белгорода, вероватно се спремајући на провокације како би додатно оптужиле Украјину за еколошке и хуманитарне последице, објавила је оперативно-тактичке група “Харков”.

Указује се да је реч о “маркеру” за будућност, ако се ситуација драматично промени и Руси буду морали да дижу бране у ваздух како би успорили напредовање одбрамбених снага Украјине. 

Посланици Врховне раде усвојили су Резолуцију о преименовању 327 насеља у оквиру декомунизације и дерусификације, а међу њима је, за Украјину скандалозни, Новомосковск.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com