Вођа Хезболаха: Експлозије пејџера представљају објаву рата; Израел извео десетине напада на југу Либана

петак, 20.09.2024,  05:50 -> 05:53

Извор: РТС

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Сукоб Израела и Хамаса – 350. дан. Лидер Хезболаха Хасан Насралах окривио је Израел за координисане експлозије пејџера и воки-токија широм Либана, а ове нападе назвао је “терористичким актом”, објавом рата народу Либана и суверенитету земље. Израелски борбени авиони погодили око 30 ракетних бацача Хезболаха и другу инфраструктуру у јужном Либану, саопштава ИДФ.

Вођа Хезболаха: Експлозије пејџера представљају објаву рата; Израел извео десетине напада на југу Либана Вођа Хезболаха: Експлозије пејџера представљају објаву рата; Израел извео десетине напада на југу Либана

Израелски борбени авиони гађали су синоћ циљеве Хезболаха у јужном Либану, погодивши неколико стотина ракетних бацача на којима је било око 1.000 лансирних цеви, саопштила је војска.

Израел је гађао југ Либана десетинама пројектила, рекла су три либанска безбедносна извора, а преноси Ројтерс.

За сада нема извештаја о жртвама.

“Израелска војска (ИДФ) ће наставити да делује на деградирању инфраструктуре и способности терористичке организације Хезболах како би одбранила државу Израел”, наведено је у саопштењу ИДФ.

Овај израелски напад уследио је након напада раније ове недеље који су Либан и Хезболах приписали Израелу, када су експлодирали воки-токији и пејџери које су користили припадници Хезболаха, а у којима је убијено 37 особа и рањено око 3.000 у Либану.

Опширније Краће

У Појсау Газе се настављају операције Израелске војске, а ИДФ је убила више Палестинаца током рације у граду Кабатији на Западној обали, у близини Џенина.

Израелске снаге су извеле и талас хапшења широм окупиране Западне обале, преноси палестинска ВАФА.

На граници Израела и Либана су борбени авиони ИДФ-а су више пута претходног дана гађали војне циљеве – бацаче ракета и инфраструктуру Хезболаха.

Начелник штаба Одбрамбених снага Израела, генерал-потпуковник Херци Халеви одобрио је борбене планове за северни фронт.

Израелски авиони су изводили и звучне ударе, пробијајући звучни зид изнад Бејрута, током трајања говора лидера Хезболаха Саједа Хасана Насралаха.

Становници Либана су у паници јер страхују од велике ескалације.

Насралах је у говору окривио Израел за координисане експлозије пејџера и воки-токија широм Либана, а нападе назвао “терористичким актом”, објавом рата народу Либана и суверенитету земље.

Експлозије радио-пријемника и пејџера у Либану ове недеље озбиљно су пореметиле крхки здравствени сектор земље, саопштава СЗО.

Бела кућа саопштава да је Блиском истоку потребно хитно дипломатско решење.

Бугарска телевизија БТВ извештава, позивајући се на изворе у Државној агенцији за националну безбедност, да је 1,6 милиона евра повезаних са смртоносним нападом на пејџере у Либану прошло кроз Бугарску и пребачено у Мађарску.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com