Мосадова експлозивна порука Хезболаху, кад пејџери одлете у ваздух

Спектакуларном акцијом, израелске тајне службе донекле су покриле флеке настале упадом Хамаса у Израел 7. октобра прошле године. Израелски дневник Хаарец оценио је да је “улов био величанствен”, али да ова операција, уколико после ње уследи додатно разарање, неће бити упамћена по генијалности планера.

Дуги редови Либанаца протезали су се у протеклих неколико дана испред безмало свих болница у Бејруту и Долини Бека, пошто су лекари позвали грађане да дају крв хиљадама рањених у експлозијама пејџера и воки-токија, које је Хезболах поделио оперативцима у жељи да некако избегне израелске обавештајце.

У ходницима болница лежали су људи који су претрпели тешке повреде руку, лица, очију и тела у зависности од тога где су држали ове уређаје у тренутку када су експлодирали. Међу страдалима је и најмање 20 оперативаца Хезболаха, што је Израел и желео. Оно што власти у Јерусалиму нису очекивале је да се цео Либан, безнадежно посвађаних партија и фракција, уједини око ове трагедије.

У експлозијама је рањено неколико високорангираних команданата Хезболаха, али и ирански амбасадор.

Преостале пејџере и воки-токије, већ два дана, на изолованим местима око Бејрута уништавају специјалци либанске војске, док су, из опреза, хитну инспекцију свих комуникационих уређаја покренуле и турске оружане снаге.

Имате поруку од Мосада

Иако израелске власти нису преузеле одговорност за серију експлозија у Либану, више извора потврдило је да су тајне службе Мосад и Шин Бет ову операцију спремале још откако је лидер Хезболаха Хасан Насралах присталицама забранио да користе мобилне телефоне.

“Уколико ме питате где су израелски агенти, рећи ћу вам да је то телефон који држите у руци, који користе ваше супруге. Телефони које користе ваша деца су агенти. Закопајте их, затворите у металне кутије и закључајте”, упозорио је Насралах у фебруару.

Израелска тајна операција, међутим, почела је много пре тога, јер су агенти Мосада отворили међународну компанију која се представљала као произвођач пејџера и воки-токија.

Компанија Би-Еј-Си консалтинг (B.A.C. Consulting) у Мађарској била је врх сложене операције смишљене како би се замаскирала чињеница да пејџере, у ствари, праве израелски обавештајци. Иако је ова фирма снабдевала и остале клијенте, само једна муштерија била је важна – Хезболах.

Готово истовремено, бугарска полиција покренула је истрагу о компанији Норта глобал, која је такође, наводно, била укључена у продају комуникационих уређаја клијентима у Либану, тачније Хезболаху.

Како пише Њујорк тајмс, у батерије је убачена и мала количина експлозива ПЕТН, а прва испорука ових уређаја датира од лета 2022. године. Операција је драматично убрзана од тренутка када је Насралах наложио припадницима Хезболаха да побацају мобилне телефоне.

ПЕТН, или пентаритриол тетранитрат, високо је експлозивна материја, која је користи и за пуњење артиљеријских зрна. Због високе цене, користи се само у посебним условима.

Бацање мобилних телефона, за Хезболах, била је изнуђено решење, пошто је Израел претходних година уложио огромна средства покушавајући да хакерише мреже, али и камере и микрофоне на уређајима.

Наместо телефона, Насралах је оперативцима и борцима Хезболаха наложио да у случају сукоба, какав већ 11 месеци бесни у Појасу Газе, непрестано при себи држе пејџере.

У уторак, издата је наредба да се пејџери активирају. Порука која је изазвала талас експлозија била је на арапском језику и смишљена тако да корисници мисле да потиче од лидера Хезболаха.

Неколико секунди касније, у Либану је почео хаос. У среду, током сахране четворице припадника Хезболаха, уследила је нова серија експлозија.

Либан, припреме за освету

Лидер Хезболаха Хасан Насралах чекао је да се окончају сахране страдалих у експлозијама, пре него што је најавио “праведну освету”, тврдећи да се 60.000 Израелаца никада неће вратити на север те државе.

“Нећу говорити о времену или врсти операције коју ћемо покренути. Али, наравно, казна ће стићи. Када, где и како? Знаћете када куцне час”, рекао је Насралах.

Сличну поруку Израелу упутио је и командант иранске Револуционарне гарде Хосеин Салами, најављујући разоран одговор сан свих страна, укључујући Либан, Јемен, Сирију и Иран.

Током његовог говора, израелски борбени авиони су у неколико наврата пробијали звучни зид летећи ниско изнад јужног дела Бејрута, познатог као главно упориште Хезболаха.

Насралахов говор није, ни на који начин, показао да ли је Хезболах уздрман после серије експлозија и претходних неколико напада израелске авијације. Израелски, као и западни аналитичари сматрају да та шиитска организација нема проблем да регрутује нове борце или промовише нове команданте.

Једино преостало питање је да ли израелска операција представља још један корак ка скоро неизбежном сукобу Израела и Хезболаха, који опасно тиња већ пуних 11 месеци. До сада, дипломатија је у неколико наврата успела да заузда освету.

Историја “бомбардовања” телефона

Иако највећи напад ове врсте у историји, израелска акција у Либану свакако није прва те врсте. Американци су пре више од пола века начинили приручник, назван 5-31, у којем се на 130 страница објашњава како поставити експлозив у телефон, или какву сличну направу.

Осим телефона, описани су и начини постављања експлозива у столове, телевизоре, кревете и кућанске апарате. Такође, описују се и слушалице које експлодирају у тренутку када се укључе у комуникацију.

Описује се и да сасвим мала количина експлозива која детонира близу уха може изазвати озбиљне повреде.

Израелска тајна служба Шин Бет је 1996. године на сличан начин детонирала малу количину експлозива и убила главног Хамасовог конструктора бомби Јахју Ајаша.

У сложеној операцији, Израелци су телефон у којем је постављен експлозив испоручили блиском пријатељу Јахје Ајаша, који је био познат по томе што је комуницирао користећи телефоне осталих Хамасових оперативаца, рођака и пријатеља.

Експлозив је активиран из авиона, након што су израелски агенти идентификовали Ајашов глас.

Оваквим диверзијама служила се и Ал Каида, па је у приручнику из 2010. године, шеф бомбашког одељења ове организације Икрима ел Муџахир описао начин на који се експлозив може неопажено поставити у штампаче и активирати мобилним телефоном.

Прошле године, група новинара из Еквадора нашла се на мети сличног напада, пошто су им испоручени УСБ-ови у које је постављен експлозив. Том приликом рањена је једна особа.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com