Највећи број миграната у Британију стиже преко Ламанша – може ли нова влада да научи нешто од Италије

Недавна посета Риму новог британског премијера нешто је више од офанзиве шарма, којом је до сада засуо Берлин, Париз, па чак и Даблин.

Наиме, сер Кир Стармер желео је да сазна што је више могао о италијанској имиграционој политици.

Чему је то Ђорђа Мелони могла да га научи?

“Овде је дошло до драматичног смањења имиграције и настојим да разумем како је до тога дошло. Изгледа да је узрок рад у земљама из којим имигранти долазе“, истиче британски премијер сер Кир Стармер.

Он наглашава да је превенција кључна како људи уопште не би кретали у имиграцију.

Новац за развој Африке

На самиту у Риму у јануару, италијанска влада покренула је улагање, вредно пет и по милијарди евра, у афричку привреду како би спречила даљу масовну емиграцију са тог континента.

Британија је за сличне пројекте у Африци обећала тек  84 милиона фунти.

Мелони и њена влада постигли су посебне споразуме и са Либијом и Тунисом који је премијерка посетила чак четири пута ове године.

Резултат је пад илегалне имиграције за чак шездесет одсто у односу на прошлу годину када је у Италију стигло преко сто 160.000 азиланата.

Споразум са Албанијом

Но, Албанија је кључна земља за план Мелонијеве, јер ће за већ неколико недеља сви илегални имигранти тамо чекати исход захтева за азил.

Ако га добију, путоваће у Италију. У супротном, биће депортовани у матичне земље.

“Модел, који је смислила италијанска влада, подразумева да центри за процесуирање захтева за азилом имиграната, који се искрцавају на подручја под италијанском и јурисдикцијом Европске уније, буду у страним земљама“, објашњава италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

Она се нада да ће план прерасти у нови начин решавања тока миграција.

Истиче да модел представља и метод одвраћања криминалних организација од даљег деловања.

Британски премијер сер Кир Стармер подсећа да је још пре неколико година, када је био на челу британског државног тужилаштва, видео колико је важан преко-гранични рад на сузбијају тероризма.

“Никада нисам прихватио да не можемо на исти начин да се обрачунамо са бандама кријумчара људи. Италија показује да можемо“, тврди Стармер.

Албанија исто што и Руанда?

Део британских медија примећује да план тврдо десне италијанске владе веома личи на сличан пројекат Стармеровог претходника Ришија Сунака, инспирисан примером Аустралије, да се азиланти изместе у Руанду, а који су лабуристи у корену сасекли.

Нова влада је у августу најавила бројније људство и брже процесуирање захтева за азил, али и већи број депортација.

Званичница британског министарства унутрашњих послова Сима Салтора сматра да је изузетно важно то што је у последњих шест недеља девет авиона вратило имигранте у земље порекла.

“Највећим чартер летом репатрирано је преко двеста људи“, указује она.

Нове жртве на Ламаншу

Само прошлог викенда Ламанш је прешло око хиљаду имиграната.

Опасан пут однео је још дванаест живота.

Током помена у Француској, млади траже преиспитивање имиграционе политике.

Чланица удружења “Утoпија 56” Анђела Веторело објашњава да њено удружење тражи да политика угошћавања имиграната у Европи, Француској и Британији буде ефикасна.

“Изнад свега, тражимо безбедан прелазак у Енглеску како људи не би ризиковали животе само да би поднели захтеве за азил“, каже она.

И док нова лабуристичка влада трага за сопственом имиграционом политиком, стручњаци брину да најновије жртве међу имигрантима на Ламаншу неће бити и последње.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com