Uradite jednu ključnu stvar pre nego uključite grejanje: Jednostavna je, a može vam uštedeti novac

Biznis Moj novčanik

Uradite jednu ključnu stvar pre nego uključite grejanje

Prije nego što uključite grijanje, potrebno je napraviti jednu ključnu stvar, a to je čišćenje unutrašnjosti radijatora.

Grejanje produženo do ponoći

Foto: Rina

Grejanje produženo do ponoći

Naime, u unutrašnjosti radijatora se nakupljaju prašina i prljavština, a to sve može dovesti do toga da radijatori budu manje efikasni.

Blic preporučuje

Možda vam se čini da je ovo prilično izazovan zadatak, ali postoje neki trikovi koji vam mogu olakšati, a u konačnici vam to može pomoći da uštedite i nešto novca jer čisti radijatori efikasnije grijati prostorije.

Stručnjaci upozoravaju da prljavi radijator troši više energije za zagrevanje prostorija. U nastavku otkrijte kako jednostavno očistiti radijatore i pripremiti ih za novu sezonu grejanja.

Kako očistiti radijator?

Najpre proverite da je grejanje isključeno. Endru Koling, stručnjak za proizvode za grejanje u kompaniji “BestHeating”, objasnio je da je hladni radijator lakše čistiti jer se povlači manje prašine tokom čišenja.

U čišćenju vam može pomoći usisavač jer će dobro povući prašinu koja se nagomilala u radijatoru. Dobro koristite radijator i oko njega, a ako vaš usisivač ima i manje nastavke, iskoristite ih da dobro koristite oko svih rešetki.

Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija

Potom ispod radijatora stavite krpu ili stari ručnik koji će pokupiti sve nečistoće koje spadaju iz radijatora. Uzmite štap ili komad drveta i omotajte ga krpom od mikrovlakana, a možete je pričvrstiti i lepljivom trakom. Potom dobro prođite između svih rešetki radijatora, a pri tome možete da koristite i fen da ispušete sve nečistoće.

Nakon toga uzmite deterdžent i vlažan sunđer i radijator dobro prebrišite sa svih strana. Zatim osušite radijator krpom od mikrovlakana ili starim ručnikom kako biste bili sigurni da se neće pojaviti hrđa od kapljice vode. Nemojte koristiti ništa previše abrazivno da ne biste uzrokovali štetu poput ogrebotina.

Nakon čišćenja radijatora, proverite lajsne i zidove oko njih da vidite je li na njih pala ikakva prašina s radijatora i prebrišite ih. Vreme je završeno čišćenje i vaši radijatori su spremni grejati dom.

(Izvor: The Sun)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com