Jастребови у Лондону не одустају од дозволе Кијеву за ракете дугог домета, противници упозоравају на катастрофу

Британија и Сједињене Државе нису дозволиле Украјини да користи њихове ракете дугог домета за нападе на Русију.

Пре самита у Вашингтону чија ја то била централна тема, аналитичари су најављивали могућност да Лондон ту дозволу ипак једнострано дâ.

Прошлог викенда свет је одахнуо када амерички председник Бајден и британски премијер Стармер на самиту у Вашингтону нису дозволили Украјини да употреби њихове ракете дугог домета.

Тиме нису прекорачили црвену линију руског председника Путина.

Но, јастребови у Вајтхолу нису задовољни.

Директор програма за Русију и Евроазију у Чатам хаусу Џејмс Никси указује да Британија незванично признаје да би волела да рестрикције на употребу њених ракета дугог домета у нападима унутар Русије буду укинуте.

“Међутим, није вољна да се супротстави Американцима. То је традиционалан став свих британских влада. Не знам о чему су се Стармер и Бајден споразумели, али Бајденов радни уговор само што није истекао. Стармер има много дужи уговор и зато ће се он, за разлику од Бајдена, тим проблемом бавити у наредним месецима“, тврди Никси.

Конзервативци инсистирају на једностраном деловању Лондона

Притисак на лабуристе расте. У најновијем издању Сандеј Тајмса бивши премијер Борис Џонсон и петоро некадашњих британских министара одбране, који су служили у свим сукцесивним конзервативним владама од Камеронове до Сунакове, затражило је да Лондон једнострано дâ зелено светло за употребу својих “сторм шедоу” ракета дугог домета у Украјини.

Бивши министар одбране Бен Валас, који не крије амбиције да на челу НАТО-а наследи Јенса Столтенберга, упозорава да “постоји опасност да се Британија сврста уз превртљивце и одлагаче, иако је једини начин супротстављања снага, јединство и одлучност”.

Три милијарде фунти за Украјину

Стармеров тим остаје уздржан, ако ни због чега, а оно из техничких разлога, јер је за лансирање британских ракета у Украјини неопходна америчка логистичка подршка.

Британски министар спољних послова Дејвид Лами сматра да је важно да издвајања за војну опрему у Украјини буду повећана на три милијарди фунти годишње, колико год рат буде трајао.

“Тражили су још ракета. Дали смо има шесто педесет ‘бримстоун’ ракета. Најавили смо нове пошиљке муниције и артиљерије. Наравно да са савезницима разговарамо о читавом низу система, који би омогућили Украјини да преброди зиму и одбије до сада највећу Путинову агресију“, објашњава министар Лами.

Сценарио катастрофе

Једини противници даље ескалације међу политичарима су Најџел Фараж и његови тврдо десни реформисти.

Директор програма за Русију и Евроазију у Чатам хаусу Џејмс Никси наглашава да има људи, који би више волели да се Британија не залаже толико снажно за украјинску победу, јер би тиме ствари ескалирале.

“Можда би био оборен руски председник, можда би настала анархија. Можда би се нуклеарно оружје отело контроли. О свим тим катастрофичним сценаријима размишљају разумни и озбиљни људи у, на пример, америчкој администрацији“, сматра он.

Британци, који вести више прате путем друштвених мрежа, него путем класичних медија, реагују на претњу шефа руског Националног савета за безбедност Медведева.

Он је наиме Британији обећао да ће потонути у цунамију, који ће наводно изазвати руске хиперсоничне ракете и подводни дрон ‘посејдон’.

Међутим, већина грађана верује да ће Лондон кад-тад Кијеву дозволити употребу спорних ракета.

Велики број грађана у живим јављањима у радијске програме указује да је та одлука сувише важна, те да се о њој мора расправљати у парламенту и да време доношења такве одлуке мора да буде благовремено саопштено целокупној нацији.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com