Шанса за посао на сајму запошљавања у Врању

петак, 20.09.2024,  14:26 -> 15:29

Извор: РТС

Аутор: Даница Мирић

Врање је познато по дрвно-прерађивачкој и индустрији текстила, обућарству, али су и даље потребни радници тих профила фирмама у граду – судећи по Сајму запошљавања. Данас је одржан сајам у филијали Националне службе за запошљавање, где је тридесетак послодаваца тражило више од 400 радника. Представила су се и највећа предузећа, али и мање фирме.

Игор Цветковић је металостругар, најчешће је радио у струци, и у иностранству. Сада тражи посао у некој од фирми у Пчињском округу.

“Дуго година сам радио у Немачкој, сад сам се вратио овде у своју земљу, видећемо шта како, да ли ћемо да опстанемо или ћемо морати опет вани”, каже Игор Цветковић, из Стубла код Владичиног Хана.

Поједини немају искуства у својој струци, бавили су се другим пословима.

“Инжењер прехрамбене технологије, већ десетак година сам на бироу, у потрази за послом у струци, а може и неки сличан посао”, наводи Александра Трајковић из Врања.

“Не радим три месеца и тражим посао било који, само да је редовна исплата”, каже Слађан Стојменовић, из Врања.

Више од 400 радних места доступно је на другом овогодишњем сајму запошљавања у Пчињском округу. Према подацима врањске филијале, већина незапослених после посете сајму почне да ради.

“70 одсто се запосли од тих 440 људи колико су послодавци исказали потребу, бар 350 људи крене да ради код тих послодаваца”, наводи Горан Живковић, директор филијале у Врању, Националне службе за запошљавање.

“У свим категоријама имамо потребе за запошљавањем радника јер због недостатка хроничног у Србији радника који се баве текстилом, били смо приморани да запошљавамо и пензионере који нису више у могућности”, каже Марјан Милосављевић, управник погона у Јумку.

“Тражимо профиле електричар и машинске инжењере, добро је да смо на сајму јер се овде јављају људи свих профила, тако да можемо да нађемо нешто што нам одговара”, каже Милица Нешић из “Хемијске индустрије Врање”.

“Ми тражимо раднике машинског смера, машиновраваре, значи потребни су нам радници и са високим образовање, и радници са средњом школом”, наводи Маја Стевановић, шеф рачуноводства у предузећу “Кламекс”.

Више деценија су развијане индустрије текстила, намештаја и обућарства у Врању. Отваране су нове фабрике, али су и поједине затворене.

“Свесни смо чињенице да нам је отишао Геокс, дешавале ду нам се неке турбулентне ствари у претходних 10 година, тако да морамо да радимо заједно са Националном службом на томе да производимо и да дамо нови допринос за отварање радних места”, сматра Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

У Врању је незапослено око 4700 људи, у Пчињском округу 17650. Највише је незапослених старијих од 50 година и оних који нису завршили средњу или основну школу.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com