Дунав расте на улазу у Србију – најугроженија насеља код Бездана и Апатина, врх таласа стиже у среду

субота, 21.09.2024,  08:53 -> 08:53

Извор: РТС

Водостај Дунава убрзано расте на делу тока кроз Србију. Најугроженија су викенд насеља код Бездана и Апатина. За поплавни талас се спрема и Нови Сад, али се не очекује да ће Дунав достићи границу ванредне одбране од поплава. Будимпешта очекује врх поплавног таласа, јавља репортер РТС-а. Хидролог Дејан Владиковић рекао је за РТС да се врх таласа на улазу у Србију очекује 25. септембра и да ће трајати од седам до десет дана, али да ће бити око 60 центиметара нижи у односу на 2013. годину.

Хидролог Републичког хидрометеоролошког завода Дејан Владиковић рекао је за РТС да се очекује да врх таласа код Бездана буде 25. септембра, код Новог Сада два дана касније, а код Земуна, Београда и Панчева око 28. септембра.

“Овај талас је јако сличан ономе на Дунаву који је био 2013. године у јуну месецу. Код Будимпеште ми видимо да је данас врх таласа, то се потпуно поклапа са подацима које ми имамо и он је негде за 60 сантиметара нижи од онога што је било у јуну. Ми очекујемо код Бездана да би он био за 75 сантиметара при врху таласа нижи него што је то било у јуну 2013. године”, рекао је Владиковић.

Додао је да ће талас трајати нешто дуже, како због саме природе таласа, тако и због топљења снега на Алпима.

“Нећемо имати стреловит пад након врха таласа, него ће то потрајати наредних седам до десет дана. Неће превазићи границу ванредне одбране од поплава, што је позитивно и што је одлична околност”, истакао је Владиковић.

Навео је да постоје критична места у инундационом подручју, али да надлежни предузимају мере за спречавање већих последица.

Владиковић је истакао да, због рада хидроелектране на Ђердапу и испуштања воде, водостај низводно од Сланкамена неће достићи ни границу редовне одбране од поплава.

Напоменуо је да је реч о изузетно ретком догађају и да је у овом периоду уобичајен низак водостај, а да је циклон кренуо изнад Ђенове и да је због високе температуре мора настала велика количина влаге, због чега је уз хладан ваздух са севера настао циклон.

Разговор Биљане Вранеш са Дејаном Владиковићем

Водостај Дунава код Новог Сада јутрос износи 397 центиметара, а од почетка године је превазилазио и 560 центиметара, јавља репортер РТС-а.

Редовна одбрана од поплава је на снази од Бездана до Ковиља.

Најугроженији су викенд насеље на Камењару и плаже Штранд и Официрац, а власници објеката су подигли ствари на спратове кућа.

Све мере су уведене превентиве ради, како би све могло да се припреми, али се не очекује да ће поплавни талас превазићи границу ванредне одбране од поплава.

Извештај Душана Милетића из Новог Сада

У Будимпешти се врх поплавног таласа очекује данас, јавља репортер РТС-а.

Код зграде мађарског парламента, вода се попела за још један степеник, односно за око 40 центиметара у односу на претходна 24 часа.

Поплава ће бити први тест за гвоздене бране које су саграђене како би се заштитила зграда мађарског парламента. Бране које су високе пет, а широке осам метара, тестирали су ватрогасци, а сада је ред дошао на Дунав.

Градске власти Будимпеште наводе да нема разлога за бригу и да ће, ако не буде изненађења, бити заштићени и грађани и инфраструктура.

Вода се излила на острву Маргит и најнижим деловима града. Неке линије градског превоза су привремено укинуте, а метро ради без проблема.

Дунав се излио и у десетинама села дуж Дунава, због чега је Мађарска пошта најавила превремену исплату пензија свим пензионерима.

Извештај Марка Максимовића из Будимпеште

Дунав је код Бездана у порасту, а најкритичније је у викенд насељу Барачка, а критично је и у викенд насељу Вагони код Апатина, јавља репортер РТС-а.

Житељи тих насеља наводе да се очекује да поплаве буду сличне онима из 2013. године, а да је могуће да ће вода стићи и до горњих спратова кућа.

Водостај је у порасту до среде, након чега се очекује опадање воде.

Извештај Александре Патаји из Бездана

У Италији је најтежа ситуација због последице удара циклона Борис на северу земље. У покрајини Емилија Ромања евакуисано је више од хиљаду људи, а траје потрага за несталима.

Успостављена су привремена склоништа у школама за све који не могу да се врате кућама. Та покрајина је и у мају прошле године била погођена великим поплавама.

У Пољској је узбуна проширена на 49 хидролошких станица у басену реке Одре и на једну у басену Вистуле, док су упозорења трећег степена због ризика од поплава издата за још четири региона и важиће наредна три дана. Метеоролози апелују на Пољаке да буду приправни јер ће опасна ситуација бити и наредних дана.

Врх поплавног таласа на Дунаву стиже у Будимпешту, а на улазу у Србију се очекује 25. септембра.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com