Годишњица мисије “Халијард”, осамдесет година од спасавања 500 савезничких пилота

субота, 21.09.2024,  07:58 -> 08:06

Извор: РТС

У Прањанима се данас обележава 80. годишњица мисије “Халијард”, најуспешније спасилачке мисије у Другом светском рату.

Свечаност поводом 80. годишњица мисије “Халијард” почиње у 11 часова на Галовића пољу, где су Меморијални центар и спортски аеродром.

Државну церемонију ће предводити изасланик председника Републике, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, а венце на Галовића пољу ће положити и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, као и представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Горњи Милановац, делегације пет држава учесница “Мисије Халијард” и Фондације Халијард са члановима породица учесника “Мисије Халијард”.

Поводом јубилеја, Фондација “Халијард” организовала је долазак у Прањане 40 потомака спасених авијатичара из Америке. Многи су први пут у Прањанима.

Операција “Халијард” почела је у марту 1944. године, када је командант Југословенске војске у отаџбини генерал Драгољуб Михаиловић, наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мештани Прањана и околних села.

Са импровизованог аеродрома у Прањанима успешно је евакуисано око 500 авијатичара.

Операција “Ваздушни мост” сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com