Дани Српске у Србији – јединство и саборност српском народу никада нису били потребнији

петак, 20.09.2024,  22:50 -> 22:51

Извор: РТС

Аутор: Милица Милосављевић

Манифестација “Дани Српске у Србији“ свечано су отворени у Народном позоришту у Београду. Јединство и саборност српском народу никада нису били потребнији – главна је порука овогодишње манифестације.

Културна баштина, природне лепоте, угоститељство, али и инвестиционе могућности. Све то, 12. пут, представља се на Данима Српске у Србији. Најважнији циљ, чуло се на свечаном отварању,  учвршћивање веза између српског народа са обе стране Дрине.

“Јединство народа и руководства исказано је Декларацијом Свесрпског сабора 8. јуна и потврђено пројектима у свим областима, јасна су и јака порука и пут јединственог одговора на сваки изазов и претњу”, рекао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић. 

Викарни епископ хвостански Алексеј, изасланик патријарха Српског, рекао је да је наша дужност да се подсећамо ко смо, али да не заборавимо да очима љубави гледамо на наше сународнике ма којој вери и нацији припадали.

“Од народне слоге од јединства у добру и љубави, правди и истини зависи наша истинска срећа и успех, како на личном тако и на националном плану”, рекао је епископ Алексеј. 

Подршка и ослонац, на политичком и економском плану, биће и убудуће Београд Републици Српској, порука је коју шаље министар Синиша Мали, изасланик председника Александра Вучића.

“Упркос свим проблемима који нас не заобилазе већ деценијама стојимо чврсто заједно, јер снага јесте у заједништву. Зато су дани РС у Србији много више од догађаја, симбол су постојања, историје, културе и дубоких корена које моћна Дрина не раздваја већ напаја те исте корене”, рекао је Синиша Мали. 

Радован Вишковић, председник Владе и изасланик председника Републике Српске, рекао је да је Србија чувар РС и форамлно и правно, као гарант Дејтона који је донео мир после рата и да то не заборавимо.

“Србија има и право и обавезу да се пита за положар Републике Српске и нико не може то да јој забрани”, рекао је Вишковић.

Дани Српске у Србији обележавају се наредних 6 дана у још 12 градова Србије. Организоване су различите програмске активности из културе, науке, просвете и уметности.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com