Како зауставити насилне потезе Приштине на северу КиМ – време за акцију ЕУ и НАТО-а

субота, 21.09.2024,  19:40 -> 19:41

Извор: РТС

Аутор: Милица Милосављевић

Приштинска полиција и даље блокира институције Србије на северу Косова и Метохије. Од 30. августа, запослени не могу на радна места, а грађани до неопходних докумената. Није време за дијалог, већ за акцију Европске уније и НАТО-а на терену да се заустави Приштина на северу Косова и Метохије, истичу познаваоци прилика.

Двадесет трећи дан институције Србије на северу Космета под блокадом су тзв. косовске полиције. Иако из међународне заједнице стижу опомене, на терену промене нема, а дијалог у Бриселу стоји у месту. У таквој атмосфери, указују познаваоци прилика, потребни су конкретни кораци.

Директор Института за европске студије Слободан Зечевић каже да није време за дијалог, већ за акцију Европске уније и НАТО-а на терену, да се заустави то што се догађа на северу Косова и Метохије.

“У супротном последице би биле, као што је јужни део од Ибра практично очишћен од Срба, тако би и северни део био очишћен од српског становништва”, рекао је Зечевић.

О заштити права преосталог српског становништва на Космету током недеље разговарали су председник Србије и државни секретар Свете Столице, који се сматра другим човеком Ватикана. Тај сусрет упућени тумаче као важан.

“Света столица не признаје Косово и мислим да је сензитивна по питању културне баштине и да до сада су до ње стизали гласови које је она и подржавала, а то је да је манастир Дечани и даље угрожен и да се трајно мора решити статус између Српске православне цркве и власти у Приштини, да то не може бити ствар произвољности и ту је Света столица показивала одређену солидарност”, рекао је  Стефан Сурлић, доцент Факултета политичких наука.

Бивши амбасадор у Ватикану Дарко Танасковић истиче да је Ватикан и раније изражавао спремност да, на начине и механизмима који му стоје на располагању, конкретно допринесе заштити и обнаваљању српске средњовековне духовне и културне баштине на КиМ.

“Та спремност је, стицајем разних чинилаца, до сада дала сразмерно мале резултате. Нема сумње да Света Столица, ако истински покрене потенцијале својих утицаја, може ефективно допринети заштити српских светиња”, каже Танасковић.

Од званичника Ватикана чуо се и став – да се сва питања могу и морају решавати искључиво дијалогом. До његовог оживљавања, Београд се припрема за примену листе мера за заштиту Срба на Космету. Подршку том плану, између осталих, дала је и Москва. Те тонове упућени чују као добре, али постављају питање њихових реалних ефеката.

Зечевић: Приштина зрела за озбиљне санкције 

“Ако заиста Европа буде чврста, у смислу да им каже више нећете добијати новац, нећете бити чланови тих међународних споразума, односно споразума који су закључени са Европском унијом, онда ће они морати да почну да размишљају”, каже  Слободан Зечевић. 

Сматра да је Приштина на неки начин зрела за одређену врсту санкција, али озбиљних санкција, које би их натерале да спроведу оно што је договорено од 2013. до данас.

Сједињене Државе биће центар збивања наредне недеље јер почиње јесење заседање Генералне скупштине Уједињених нација. Ситуација на Косову и Метохији биће тема састанака српске делегације, коју предводи председник Александар Вучић. Из Председништва је најављено да ће имати сусрете са више од 40 светских лидера.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com