Мала Госпојина обележена у Обилићу и Грачаници

Први пут од погрома у марту 2004. године црквена и градска слава Обилића Мала Госпојина обележена је са толиким бројем људи. Доласком поклоника али и расељених Обилићана из централне Србије као и мештана околних села, храмовна и градска слава окупила је близу 300 људи.

Богослужењу су присуствовале и монахиње из Прибине Главе – фрушкогорског манастира који се налази надомак Шида.

У недовршеном градском храму литургију су служили парох Александар Нашпалић, као и свештеници Зоран Гођевац, Станиша Арсић, Милован Којић.

“Окупили смо се да заједно прославимо празник Пресвете мајке Божје – заштитнице и путеводитељнице наше. За све што нам је потребно кроз живот, за спасење душа наших, можемо увек и на сваком месту да Њу позовемо, заплачемо и помолимо, а Она ће као Мајка услуштити наше молитве. Кад год се молимо Пресветој Богомајци наше молитиве, уколико су искрено о од срца увек буду услишене”, рекао је у краћој беседи верницима парох приштински Станиша Арсић.

После литургије су окукпљени верници пошли у литију око цркве, чиме је богослужбени део завршен.

Овогодишњи домаћин био је Драгиша Терентић из Прилужја, који је некада радио и живео у Обилићу. Домаћин славе за следећу годину је Милош Ђорђевић из Црквене Водице.

Изградња цркве рођења Пресвете Богородице у Обилићу започета је 1990. године, да би у мартовском погрому храм био запаљен. Срећом, није порушен.

Данас у граду живи мање од 10 Срба и они су смештенни у “школском центру”, у који су се вратили после погрома 2004. године после обећања припданика КФОР-а да им је обезбеђена двадесетчетворочасовна заштита.

Некада је у Обилићу, који је смештен петнаестак километара западно од Приштине, живело већински српско становништво.

Мала Госпојина обележена и у Грачаници

На академији поводом дана и славе општине Грачаница председница Љиљана Шубарић рекла је да је на локалној власти пуно изазова, да младима створе услове за останак и опстанак, да сачува безбедност и мир, слога и јединство.

“Да се сабирамо око наше Грачанице и истрајемо у вери. Да следимо храброст и понос наших предака. Да се сећамо наших жртава и ширимо корене до оних који би хтели да се врате и овде граде свој дом. И док се окрећемо једни другима знамо да је снага наше Грачанице у сваком од нас, у свакој руци која ради, у сваком погледу који брине, у сваком срцу које куца. Данас славимо, не само општину већ живот и сваки мали корак који нас води напред”, навела је председница општине Грачаница.

Парох Дарко Маринковић је поручио да су српском народу у ова тешка времена напотребнији заједништво, молитва и саборовање.

Он је навео да је Грачаница место где се многи народ сабира, на молитву, на утеху, на поуку и на лепу реч.

“Само када човек погледа оне зидине, оно лепо наслагано камење на грачаничкој цркви, њему дође лепо и буде му милина и топлина око срца, а замислите већ колика је радост у души свакога човека који чује славопој монахиња и свештеника који свакодневно служе Богу”, рекао је парох Дарко Маринковић

Подсетио је да Пресвета Богородица чува, не само Грачаницу, већ и читав српски род.

“Данас обележавамо, прослављамо рођење Пресвете Богородице и славу наше општине. Наша општина слави Малу Госпојину, манастир Грачаница слави Велику Госпојину и то није случајно тако јер је свети краљ зидао Грачаницу са намером да је посвети Светој Богородици у наше време, ми ето имамо и општину која обележава и прославља данашњи дан”, подвукао је Маринковић.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com