Поплаве и одрони у Јапану и Јужној Кореји – један мртав, више од 10 несталих

субота, 21.09.2024,  10:47 -> 13:25

Извор: Ројтерс, Танјуг

Једна особа је погинула, а више од 10 се води као нестало у кишама без преседана које су погодиле полуострво Ното у централној јапанској префектури Ишикава. Обилне кише и поплаве погодиле су и Јужну Кореју.

Рекордне падавине погодиле су регион Ното у централном Јапану, узрокујући нестанак струје за више од 5.000 домаћинстава и евакуацију десетина хиљада становника.

Једна особа је погинула, а више од десет се води као нестало.

Падавина су достигле рекордни 121 милиметар по квадратном метру.

Иначе, регион Ното се опоравља од земљотреса јачине 7,6 степени Рихтерове скале, у којем је 1. јануара погинуло више од 300 људи.

Поплаве и у Јужној Кореји

Обилне кишне падавине погодиле су и Јужну Кореју, изазивајући одроне и поплаве, због чега је више од 500 људи принудно евакуисано у јужним регионима, док су многи путеви и зграде под водом.

Централни штаб за катастрофе и безбедносне противмере саопштио је да је рано јутрос због јаке кише евакуисано 506 људи из 342 домаћинства у провинцијама Северни Гјонгсанг и Јужни Чунгчеонг, преноси агенција Јонхап.

Обилне кише су поплавиле и 54 деонице јавних путева.

Министарство унутрашњих послова подигло је ниво упозорења на обилне кише на “алармантан”, а премијер Хан Дук Су хитно је наложио званичницима да мобилишу све расположиве административне ресурсе како би била ублажена штета и извршене припреме пред нове падавине које ће тропски циклон “Пуласан” донети јужној обали.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com