Москва: Током ноћи оборено 15 дронова над територијом Русије; Сибига: Кремљ припрема ударе на нуклеарне објекте Украјине

недеља, 22.09.2024,  05:50 -> 07:33

Извор: РТС

РАТ У УКРАЈИНИ

Рат у Украјини – 942. дан. Украјински министар спољних послова Андриј Сибига каже да је обавестио ИАЕА о “припремама Русије за ударе на критична нуклеарна енергетска постројења”. Немачки канцелар Олаф Шолц поново је одбацио могућност пребацивања крстарећих ракета “таурус” у Кијев. Руски представници неће учествовати на мировном самиту о Украјини, поручује Марија Захарова.

Москва: Током ноћи оборено 15 дронова над територијом Русије; Сибига: Кремљ припрема ударе на нуклеарне објекте Украјине Москва: Током ноћи оборено 15 дронова над територијом Русије; Сибига: Кремљ припрема ударе на нуклеарне објекте Украјине

Руско Министарство одбране саопштило је да су руске противваздушне снаге током протекле ноћи уништиле 15 украјинских дронова изнад пет региона Русије.

“Протекле ноћи дежурним системима противваздушне одбране уништени су покушаји кијевског режима да изведе терористичке нападе помоћу беспилотних летелица на циљеве на територији Руске Федерације”, наводи се у саопштењу, преноси агенција РИА Новости.

Шест дронова је оборено изнад Азовског мора, четири изнад Ростовске области, а два изнад Курске области, док је један дрон уништен изнад Астраханске, Белгородске и Вороњешке области, додаје се у саопштењу.

(Танјуг)

Опширније Краће

Настављају се борбе широм Украјине. У руском ракетном нападу на стамбене зграде у граду Криви Рог убијене су три особе, од којих је једно дете – саопштио је Кијев.

Москва тврди да је погодила украјинске енергетске капацитете високопрецизним оружјем и дроновима.

Министар спољних послова Украјине Андриј Сибига обавестио је Међународну агенцију за атомску енергију (ИАЕА) о припремама Русије за ударе на критична нуклеарна енергетска постројења у Украјини уочи зиме.

Украјински председник Володимир Зеленски у вишедневној је посети Сједињеним Америчким Државама током које ће настојати да придобије додатну подршку. Данас ће посетити фабрику муниције у Пенсилванији.

Каже да крај рата са Русијом зависи од одлучности западних савезника Кијева да обезбеде потребно оружје и дозволу за употребу.

Реаговала је Немачка и одбацила могућност пребацивања крстарећих ракета “таурус” у Кијев, чији је домет лета око 500 километара.

У међувремену, портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да руски представници неће учествовати на мировном самиту о Украјини.

Према речима Захарове, Москва не одустаје од политичког и дипломатског решавања кризе и спремна је да разговара о заиста озбиљним предлозима који узимају у обзир ситуацију на терену, новонасталу геополитичку реалност и одговарајућу иницијативу коју је формулисао руски председник Владимир Путин 14. јуна.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com