Објављен састав нове француске владе, лидери деснице и левице незадовољни

субота, 21.09.2024,  21:40 -> 23:45

Извор: Танјуг

Алексис Колер, шеф кабинета француског председника Емануела Макрона, објавио је састав нове француске владе премијера Мишела Барнијеа. Представници опозиције, лидери и крајње деснице и левице незадовољни. Демонстрације у Паризу, Марсеју, Ници, Тулузу…

После две недеље, вечерас је објављен састав нове владе премијера Мишела Барнијеа, у којој ће бивши министар за Европу Жан-Ноел Баро бити нови шеф француске дипломатије.

Барнијеов тим од 39 људи је веома млад и укључује неколико изузетних политичких личности, пише Фигаро.

Себастијен Лекорну остао је на функцији министра одбране, док је нови министар унутрашњих послова Бруно Ретајо.

За министра економије, финансија и индустрију именован је Антоан Арман, а министарка образовања је Ан Женет, такође, макрониста, док ће Рашида Дати бити министарка културе.

Како оцењује Фигаро, не изненађује да нови министри долазе из десничарских странака или из редова макрониста.

За портпаролку владе именована је Мод Брежон, која већ четири године брани акцију извршне власти на телевизијским пријемницима, па је њено лице стога релативно познато широј јавности.

Лидери деснице и левице незадовољни

Лидерка француске крајње деснице Марин Ле Пен изјавила је да је ова влада “транзициона” и, за њен укус, превише блиска старој, пренео је БФМ ТВ.

“Ова прелазна влада последица је блата које су створили неприродни савези током парламентарних избора. Наставићемо да се припремамо за велику промену на коју позивамо, да би се Француска опоравила”, истакла је Ле Пен.

Луси Кастетс из редова левице, именована за потенцијалну премијерку од стране Новог народног фронта, жали због састава владе који је вечерас објављен.

“Обећана нам је влада хармоније, имамо владу тврде деснице. Демократија је та која је понижена вечерас “, написала је на Иксу.

Жан Лик Меланшон, лидер крајње левичарске странке Непокорена Француска (ЛФИ) упутио је грађанима позив да се “што пре ослободе владе”.

“Ова комбинација нема ни легитимитет ни будућност. Мораћемо да је се решимо што пре”, написао је он на платформи Икс.

Лидер националног окупљања Жордан Бардела сматра да ова влада “нема будућност”.

Бардела је написао на Иксу да у новој влади види “повратак макронизма на мала врата”.

“Оно што су Французи демократски санкционисали, у два наврата, не може да се врати кроз жалосне игре апарата и политичких калкулација. То је дакле влада која нема будућност”, навео је он.

Демонстрације у Паризу, Марсеју, Ници… 

Иако састав нове француске владе још није био откривен, неколико хиљада људи је изашло на улице Париза да би изразили противљење председнику Емануелу Макрону и француском премијеру Мишелу Барнијеу.

Демонстрације су одржане и у Марсеју, Ници и Тулузу поподне, а јутрос у Кану и Бордоу.

На протесте су позвала бројних удружења као што су Гринпис, Ну Ту, Атак Франс, средњошколски синдикати, али и левичарске партије укључујући Непокорну Француску.

Барније, који је пре више од две седмице именован за председника владе, синоћ је послао Макрону финализовану листу чланова нове владе.

На изборима одржаним у Француској у јулу највише гласова освојио је широки левичарски блок Нови народни фронт, центристичка коалиција председника Емануела Макрона направила је освојила је друго место, док је Национално окупљање Марин Лепен било је на трећем месту по броју гласова.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com