Онлајн куповина на сопствену одговорност – колико је апликација Тему поуздана

недеља, 22.09.2024,  13:00 -> 13:29

Извор: РТС

“Приликом куповине преко Тему апликације, са рачуна ми је преко ноћи скинуто 26.000 динара”, “Српкиња куповала преко Тему-а и узели су јој 30.000” – само су неки од наслова у претходним недељама, који су још једном отворили питање безбедности онлајн куповине. Потрошачи који купују путем онлајн платформи из иностранства то чине на сопствену одговорност, пошто се закон који их штити не примењује ван територије Србије, наводе из Националне организације за заштиту потрошача.

Марко Драгић из Националне организације за заштиту потрошача рекао је за РТС да се у пракси ретко дешава да се са рачуна неосновано скине новац.

“Можда постоји могућност да је у питању неки потенцијални хакерски напад па да је на тај начин новац скинут са рачуна, а да се свакако дешавају некакве непријатности са поменутом платформом, свакако да да”, рекао је Драгић.

Додао је да се потрошачи готово свакодневно распитују о својим правима када је реч о куповини на платформи “Тему”.

“Нажалост, они у Србији немају никаква права зато што је закон с те стране јасан и да се примењује само на територији Републике Србије, када је у питању однос правног лица са физичким лицем. Тако да, када купују са платформе Тему или са било које друге платформе која је ван територије Републике Србије, нажалост, нема примене закона”, рекао је Драгић.

Објаснио је да потрошачи могу да уложе приговоре у складу са општим условима платформе на којој су куповали, а када истекну ти рокови, а није дошло до усвајања приговора, имају право да покрену приватну тужбу против те платформе, али ван територије Србије.

“То је куповина на сопствену одговорност. Поштује се искључиво законодавство ван Републике Србије, не оно које је у Србији, тако да је потрошач препуштен сам себи, тј. односу и општим условима какве ће трговац са платформе поштовати”, истакао је Марко Драгић.

Зорана Милидраг из Е-комерц асоцијације рекла је да је она као потрошач наручивала са платформе Тему и да та платформа има сјајно корисничко искуство.

“Видимо да се спомиње да је Тему скинуо новац. Велико је питање ко је заправо скинуо тај новац. Морам да кажем, као неко ко је и купац Тему апликације, последњих дана добијам мејлове који кажу ‘можемо вам вратити ваш новац’ и ја не смем да кликнем на то. Мислим да је јако важно да говоримо о томе да морамо сами себе да сачувамо”, рекла је Милидраг.

Истакла је да упркос томе што се бави интернет трговином и даље није неко ко кликће на такве ствари и упозорила потрошаче да, ако им нешто делује превише добро да би било истинито, да вероватно и јесте.

Разговор са Марком Драгићем и Зораном Милидраг у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com